Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

15.09.2023.

16:21

Autor: Marija Gerbec Njavro, Ivica Ružičić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Novim paketom mjera pomoći Banski dvori pomažu građanima i poduzetništvu. Cijene struje i plina ostaju iste, zamrznute cijene 30 proizvoda.


Mogu li zamrznute cijene spasiti građane i oslabiti inflaciju s kojom se i bankari žele obračunati?


Lavina kritika sručila se na vladin paket mjera. Oporba premijeru ne vjeruje ni kad darove nosi. Za oporbu su mjere zakašnjela iluzija, za predsjednika obična farsa.


Ministar Grlić Radman zaboravio upisati milijunsku dividendu u imovinski karticu pa se ispričao. Povjerenstvo pokrenulo postupak, a oporba traži opoziv.


Vlada odlučila jače zaštiti žene žrtve nasilja. Uvodi femicid, veće kazne za silovanje, kažnjavanje kršenja mjera opreza. Aktivistice za ženska prava ostale ugodno iznenađene. 

Najava Inventure

Tko čeka taj i dočeka–e pa tako smo dočekali i novi vladin paket mjera pomoći građanima i poduzetnicima vrijedan 464 milijuna eura koji će vrijediti do kraja ožujka sljedeće godine. Slučajno ili ne na snazi će biti tu negdje oko parlamentarnih izbora. U vrtlogu cjenovnog ludovanja i nepopustljive i sad već jako naporne inflacije, Banski dvori skovali su paket mjera prema kojemu cijena električne energije ostaje nepromijenjena za sve osim za velike poduzetnike, koji od sada struju plaćaju po tržišnim cijenama koje su na njihovu sreću značajno pale. Uz to, širi se popis proizvoda s ograničenim, bolje rečeno zamrznutim cijenama. Među njih 30 bit će i jogurt, riža, svježa jaja, krumpir, ali i higijenske potrepštine poput šampona, uložaka, pelena... Kompletna košarica proizvoda kojima je sada cijena ograničena, na kraju prošle godine stajala bi 99 eura 68 centi, a po novom,,76 eura 19 centi, što je 23 i pol posto manje. Svi ti proizvodi u trgovinama dobit će i posebnu oznaku ograničene cijene kako bi bili što vidljiviji potrošačima. Nove mjere vrijedne su 464 milijuna eura. A osim njih, nastavljaju se i postojeće mjere, čija je vrijednost veća od pola milijarde eura. I tako su građani i poduzetnici strpljivo čekali i novi paket mjera dočekali, sad samo treba vidjeti hoće li se obistiniti ona stara narodna – strpljen spašen…

Visoke cijene hrane

Visoke cijene hrane

Foto: - / Shutterstock

Kovanje novog paketa mjera pomoći bilo je neizvedivo bez pregovora pa i pritiska Vlade na velike trgovce, bez kojih bi se teško došlo do zamrzavanja cijena ili, kako to u Banskim dvorima kažu, njihovog vraćanja na razine posljednjeg dana prošle godine. Tako su kroz Banske dvore prodefilirali trgovci, ali i sindikalisti, poslodavci, kao i bankari. Dogovor je na koncu pao: cijene za 30 artikala su zamrznute, dovoljno da optimizam zavlada Banskim dvorima u kojima su uvjereni da će, uz ostale mjere, zamrznute cijene barem malo ukrotiti razuzdanu inflaciju. A, rušenje cijena već je počelo. Dok se neki pripremaju da ih od ponedjeljka srežu, neki su ih od jučer snizili, dok se neki trgovci hvale da su bili brži i od Vlade pa su cijene odavno počeli spuštati. Leđa u borbi za bolji život građana spremno će poturiti i bankari koji nimalo skromno poručuju da su banke dio rješenja za pomoć građanima. I, tako, neke cijene su zamrznute -  sad samo ostaje vidjeti hoće li se to na sve praznijim novčanicima u stvarnom životu i osjetiti…


Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

I dok vladajući sa smiješkom neskrivenog zadovoljstva na sva usta novi paket mjera hvale, uvjereni da u ponedjeljak sviće neko bolje sutra, njihovo zadovoljstvo i ushit ne dijele baš svi, posebno ne politički protivnici koji ih optužuju da su se prekasno sjetili građanima i gospodarstvu priskočiti u pomoć. Nižući kritike na račun Vlade oporbenjaci im na nos trljaju da su iz udobnosti Banskih dvora devet mjeseci mirno gledali divljanje cijena, pa kad se spirala cjenovnog ludovanja otela kontroli sada, u osvit izbora, žele stvoriti privid da pomažu napaćenom narodu. A, mjerama ni malo nije impresioniran ni najljući kritičar vladajućih Zoran Milanović za kojega je sve ovo samo jedna obična farsa… I, tako se politička borba iz političke arene, očekivano, preselila na novo bojno polje koje će s približavanjem izbora, očito, biti sve borbenije i vatrenije…


Predsjednik Republike Zoran Milanović

Predsjednik Republike Zoran Milanović

Foto: HRT / HTV

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman pridružio se cijelom nizu Plenkovićevih ministara uhvaćenih s prstima u pekmezu, odnosno s nepotpuno ispunjenim imovinskim karticama. Grlić Radman kao suvlasnik tvrtke Agroproteinka, koja jedina ima koncesiju za zbrinjavanje životinjskih lešina, zaboravio je u imovinskoj kartici tri godine zaredom upisati dobivenu dividendu, a ona nije mala, za tri godine milijun i 443 tisuće eura. Zaboravni ministar nakon što je prvo javnosti priopćio da s tvrtkom nema veze na kraju se ispričao zbog tehničkog propusta, ali ostavku zbog političke odgovornosti ne planira podnijeti, a nije je zatražio ni šef mu Plenković za kojeg je to trivijalno pitanje. No tim trivijalnim pitanjem pozabavit će se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a ministru zbog netočno ispunjene imovinske kartice prijeti kazna i do 5 300 eura. Ministar lišo neće proći ni što se oporbe tiče budući da ona traži njegov opoziv.

Goran Grlić Radman

Goran Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

Nakon što se Hrvatska baš nije iskazala u provedbi Istambulske konvencije, što je pokazalo nedavno izviješće GREVIA stručnjaka Vijeća Europe, Vlada je odlučila pojačati zaštitu žena žrtava nasilja. Teško ubojstvo ženske osobe - takozvani femicid - bi konačno trebao ući u kazneni zakon. Velike zakonske novosti najavio je sam premijer Andrej Plenković nakon susreta s aktivisticama za ženska prava. Osim femicida izmjene se odnose, među ostalim, i na obavještavanje žrtve o izlasku nasilnika na slobodu, te povećanje kazni za silovanje. Očekivano, premijerove prijedloge udruge koje pomažu ženama žrtvama nasilja dočekale su s odobravanjem. No strahuju hoće li to zaživjeti u praksi, koja je do sada pokazala da se za nasilnike često traže olakotne okolnosti, te im se propisuju vrlo blage kazne. Zbog čega je i Grevio ocijenio da su u hrvatskom pravosuđu na djelu predrasude i patrijarhalni stavovi. 

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Počelo je počelo. Zahuktava se predizborna utrka uoči superizborne godine. No umjesto da se traže partneri puno češće se čuje tko s kime neće. HDZ tako neće s ucjenjivačima s desnice, a Centar ne planira s SDP-om, koji je pak uspio razriješiti problem premijerskog kandidata. Unatoč slabom osobnom rejtingu to će ipak biti šef stranke Peđa Grbin. Posebna borba, čini se, među političkim strankama vodit će se za glasove milijun i 225 tisuća umirovljenika. No SDP je u kampanju krenuo gafom sa štrikom i poprilično zgrozio političke protivnike. Čelnik HDZ-a Andrej Plenković koji bi rado govorio o Vladinim uspjesima želi izbjeći priče o aferama pa i o onoj koju oporba uporno odbija zaboraviti - Plinu za cent sa šefom HEPA Franom Barbarićem u glavnoj ulozi. Političku scenu dodatno je u tjednu na izmaku uzburkala i bivša predsjednica tvrdnjom da se u prošle predsjedničke izbore, koje je izgubila od Zorana Milanovića, uplela Rusija hibridnom akcijom. Sve miriši na ozbiljan triler, a tek je počelo. 

Više poslušajte u Inventuri 16. rujna od 9,05. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici