Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

18.03.2022.

19:37

Autor: Ivana Šubarić, Ivica Ružičić

Izvlačenje letjelice

Izvlačenje letjelice

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Dok traje istraga o padu vojne besposadne letjelice u Zagrebu, za koju je utvrđeno da je nosila aviobombu, otvoreno novo bojno polje između predsjednika Republike i Vlade. Četvrti tjedan rata u Ukrajini, ruske snage razaraju gradove, traju diplomatski napori za okončanje agresije. U Hrvatskoj gorivo ponovno poskupjelo, ribari i prijevoznici pred krahom, inflacija raste. Nakon dvije godine od epidemije koronavirusa, građani s olakšanjem dočekali ublažavanje epidemioloških mjera.

Najava Inventure

Pad vojne besposadne letjelice u Zagrebu i dalje je, unatoč istrazi, bez odgovora na pitanja tko ju je i odakle lansirao, s kojim ciljem, te je li pritom došlo do pogreške, je li bila riječ o sabotaži ili pak namjeri. Za odgovorom zašto je izostala reakcija NATO-a tragalo se ovaj tjedan i u sjedištu tog saveza u Španjolskoj, a javnost su zbunile suprotne informacije o tome je li na dronu bila bomba – kako su ustvrdili premijer Andrej Plenković i ministar obrane Mario Banožić koji je za tu prigodu odjenuo uniformu, ili bombe nije bilo – kako je izjavio glavni tajnik NATO-a. Pad letjelice otvorio je i novo bojno polje između premijera Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, koji je zabranio prelete francuskih vojnih aviona s nosača zrakoplova Charles de Gaulle, nakon što su Rafalei, zajedno s hrvatskim MIG-ovima nadletjeli Zagreb, i to baš dok je premijer u Banskim dvorima održavao konferenciju za novinare. Uslijedila je oštra verbalna paljba između predsjednika i premijera o tome tko je nekompetentan, a tko mjerodavan za letove u hrvatskom zračnom prostoru, čije je ponašanje seljačko, a čije prokremljinsko, te tko o sigurnosti Hrvatske razgovara s partnerima, a tko puši cigare i pije konjak.

Iskopavanje letjelice

Iskopavanje letjelice

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u četvrti tjedan. Razaranja su golema, napadi su neselektivni, stradavaju civili, ruske snage raketiraju stambene nebodere u Kijevu, lučki grad Mariupolj gotovo je sravnjen sa zemljom. Ondje su ruske rakete pogodile i gradsko kazalište u kojem se sklonilo više od tisuću ljudi, no sklonište je, srećom, izdržalo. Iz gradova pod stalnom paljbom dio stanovništva uspijeva se probiti kroz humanitarne koridore, ali mnogi i dalje čekaju na evakuaciju. Predsjednik Volodimir Zelenski od međunarodne zajednice traži pomoć u zaustavljanju agresije na njegovu zemlju, a njegovo virtualno obraćanje američkom Kongresu dočekano je ovacijama. U međuvremenu, nastavljaju se pregovori o sporazumu za okončanje rata, kao i diplomatski napori, od Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, do Turske i Kine. Dok se Rusiji spremaju nove sankcije, u Hrvatskoj se pokušava pomoći tvrtki Đuro Đaković TEP, razdvajanjem ruskog vlasništva od funkcioniranja kompanije.

Razoreno kazalište u Mariupolju

Razoreno kazalište u Mariupolju

Foto: @DmytroKuleba / Twitter

Ponovno su se u utorak sa zebnjom iščekivale nove cijene goriva. Gorivo je opet rekordno poskupjelo. Najviše je rasla cijena dizelskih goriva, pa je spremnik od 50 litara sada prosječno skuplji čak 70 kuna. I cijena plavog dizela nikad nije bila viša, pa su ribarski brodovi više vremena privezani u lukama nego na moru u ribarenju. Cijene goriva u očaj su bacile i javne prijevoznike koji također zbrajaju gubitke. A na novo poskupljenje goriva, nova reakcija Vlade koja je ukinula zelenu naknadu za distributere čime će cijenu spustiti za 50 lipa. Ubrzala je i inflacija u veljači na 6,3 posto, što je najviše od kolovoza 2008. godine, kada je iznosila 7,1 posto. I u Europskoj uniji i eurozoni godišnja stopa inflacije u veljači je narasla na 6,2 posto. A svi se pitaju – gdje je tomu kraj…

Gorivo ponovno poskupjelo

Gorivo ponovno poskupjelo

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Dvije godine od izbijanja epidemije koronavirusa koji je privremeno zaustavio život kakav smo do tada poznavali i uveo novo normalno, mjere su napokon značajno ublažene, a neke i ukinute. To omogućuje poboljšana epidemiološka situacija, a iako se nastavlja trend blagog porasta broja novozaraženih, važno je da se i dalje smanjuje broj pacijenata na bolničkom liječenju, zbog čega pritisak na bolnice popušta. Tako će ugostiteljski objekti i noćni klubovi moći raditi do 2 sata iza ponoći, na javnim događajima na otvorenom umjesto 100 sada može biti 200 osoba, a u zatvorenom umjesto 50 – 100. Ograničenja nema uz COVID potvrde. Djeca u vrtiću više neće morati u samoizolaciju, osim u slučajevima obiteljskog kontakta, a učenici se više neće morati testirati jednom na tjedan. Maske su i dalje obvezne u zatvorenom na sportskim natjecanjima, izložbama, kino-projekcijama, vjerskim obredima. A kako je virus i dalje među nama, mjerodavni i dalje pozivaju na oprez.

Napokon ublažavanje mjera

Napokon ublažavanje mjera

Foto: Unsplash photos / iStock

Opširnije poslušajte u Inventuri, 19. ožujka, od 9:05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Djeca u akciji

obrazovanje

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici