Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

01.04.2022.

19:20

Autor: Ivana Šubarić, Ivica Ružičić

Poskupljenja od 1. travnja

Poskupljenja od 1. travnja

Foto: Borna Filic / PIXSELL

Umjesto prvoaprilske šale, stigli nam skuplji struja i plin, a od rasta cijena hrane neće nas spasiti ni sniženi PDV! Tko odlazi, a tko ostaje? – premijer najavio rekonstrukciju Vlade, oporba poručuje da su jedina rekonstrukcija prijevremeni izbori. Nima Splita do Splita – koalicija se raspala, gradski čelnici Puljak i Ivošević najavili ostavke i nove izbore. Sedam godina za korupciju – pravomoćnost presude bivša županica Marina Lovrić Merzel čeka u Remetincu.

Najava Inventure

Umjesto prvoaprilske šale, prvoga smo travnja dobili – poskupljenje struje i plina! A kako nevolja nikad ne dolazi sama, divljaju i cijene nafte te hrane, kao posljedica rata u Ukrajini. Plin je skuplji u prosjeku za 16, a struja za nešto manje od 10 posto, što će zasigurno izazvati novi val poskupljenja. Građanima za utjehu ostaje nova, niža stopa PDV-a na osnovne namirnice te higijenske i dječje potrepštine. No, neke su cijene snižene uoči stupanja na snagu odluke o smanjenju stope PDV-a, pa sada ne treba očekivati veći cjenovni pad. A kako bi se ublažio udar cijena na građane i gospodarstvo, Vlada je donijela 5 milijardi kuna težak paket mjera, među kojima je i pomoć umirovljenicima za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata. Taj će novčani energetski dodatak dobiti više od 720 tisuća umirovljenika s mirovinom do 4000 kuna.

Veće cijene struje i plina

Veće cijene struje i plina

Foto: HTV / HRT

Nagađanja da će u Vladi biti preslagivanja, ovaj su tjedan dobila i službenu potvrdu – premijer Andrej Plenković za rekonstrukciju je dobio potporu svoje stranke HDZ-a i koalicijskih partnera. Najavio je osvježavanje i osnaživanje u Vladinim redovima, kako bi se tako osvježeni i osnaženi mogli nositi s novim izazovima u preostale dvije i pol godine mandata. No, oporba traži prijevremene izbore koji će biti jedina prava rekonstrukcija. Zbog oporbenih kritika Plenković se ne uzbuđuje, ali sigurno su uzbuđeni neki u Vladi jer ne znaju hoće li izletjeti iz ministarske fotelje. Popis za odlazak predvode ministri pod istragama – Josip Aladrović i potpredsjednik Boris Milošević, a nakon epizode s prijetnjama koje nije prijavila šefu, stolac se trese i ministrici Nataši Tramišak. Nagađa se koga bi još mogla zahvatiti premijerova metla, a na kladionicama dobro kotiraju i Tomislav Ćorić, Vili Beroš i Mario Banožić. 

Vlada RH

Vlada RH

Foto: Dnevnik / HTV

Zakuhalo je u Splitu – nakon samo 10 mjeseci raspala se koalicija okupljena oko gradonačelnika Ivice Puljka i njegove stranke Centar, kojoj su ruku suradnje pružili platforma Možemo, stranka Pametno za Split i Dalmaciju, te Most. Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević najavili su ostavke i nove izbore, ne pristajući na zahtjev koalicijskih partnera da se Ivošević povuče nakon podizanja optužnice zbog prijetnje urednici Slobodne Dalmacije, kojoj je poručio da će joj se „krvi napiti“. Gradonačelnik i njegov zamjenik na ostavke su pozvali i gradske vijećnike, no oporbi, ali i bivšim Puljkovim partnerima sporno je to što bi Grad do izbora vodio Puljkov zamjenik Antonio Kuzmanić, umjesto povjerenika Vlade. Novi izbori očekuju se u lipnju.

Bojan Ivošević i Ivica Puljak

Bojan Ivošević i Ivica Puljak

Foto: Miroslav Lelas / Pixsell

Od glamura politike do ponora korupcije! Tako je završila još jedna posrnula politička zvijezda – bivša SDP-ova sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđena zbog korupcije na sedam godina zatvora. Sud je Merzel proglasio krivom po svih osam točaka USKOK-ove optužnice – od primanja 100 tisuća eura mita, preko pranja novca do preplaćivanja zgrade Hitne pomoći. Malverzacijama je oštetila županiju za više od 12 milijuna kuna. Osuđena je i zbog bezrazložnog plaćanja savjetnika, zapošljavanja rodbine, te trošenja županijskog novca za privatne zabave. Sudac je njezino postupanje nazvao neshvatljivim zloporabama, bezobrazlukom i bahatošću. Budući da joj je izrečena kazna viša od pet godina, odmah je prevezena u Remetinec gdje će čekati pravomoćnost presude.

Marina Lovrić Merzel

Marina Lovrić Merzel

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Opširnije poslušajte u Inventuri, 02. travnja, od 9:05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici