Hrvatski radio

Prvi program

Podzemne vode: učinimo nevidljivo vidljivim

23.03.2022.

15:25

Autor: Maja Antonić

Vode

Vode

Foto: Tim Marshall / Unsplash photos

22. ožujak Svjetski je dan voda, a tema su ovogodišnjeg dana - podzemne vode. Obilježen je u općini Perušić obilaskom i čišćenjem izvora Grabovac te obilaskom špilje Samograd u sklopu Pećinskog parka Grabovača. 

Elizabeta Kos prigodom obilježavanja Svjetskog dana voda

Elizabeta Kos prigodom obilježavanja Svjetskog dana voda

Foto: - / Hrvatske vode

Peti smo u Europi po obnovljivim zalihama vode, a po količini vode po broju stanovnika prvi smo u Europi. Dostupnost pitkoj vodi ima više od 90 posto stanovnika Hrvatske, a ona je iznimno visoke kakvoće, osim u nekoliko lokalnih vodovoda. Nova direktiva o vodi za ljudsku potrošnju stupila je na snagu, a ona obvezuje na ispravnost vode. Ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos kaže.


- Prirodno onečišćenje arsenom u Slavoniji smo riješili izgradnjom uređaja za kondicioniranje vode u Osijeku, a dio je riješen prespajanjem sustava u Sikirevcima. Ostalo je još oko 200 sustava koje treba uklopiti u sustav praćenja zdravstvene ispravnosti. 


- Iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti vodnom gospodarstvu na raspolaganju je više od 5 milijardi kuna. Više od 4 milijarde ide na sustave javne opskrbe i odvodnje te na pročišćavanje otpadnih voda, a jedan dio na revitalizaciju vodotoka i sustava zaštite od poplava. Dali smo naglasak na male sustave vodoopskrbe i odvodnje i krajem prošle godine otvorili smo natječaje za projekte, kako bi se te mreže poboljšale, dodala je Elizabeta Kos. 


Uz povećanje kvalitete pitke vode i dostupnosti, sustavno treba raditi na zaštiti i čuvanju od onečišćenja naših rijeka, jezera i mora. O svemu poslušajte u emisiji Eko radar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.