Hrvatski radio

Prvi program

Policija traži 36-godišnju ženu iz Srbije

16.06.2022.

15:32

Autor: Miruna Kastratović

Vesna Škulić

Vesna Škulić

Foto: Otvoreno / HRT

Zagrebačka policija oglasila se o napadu na bivšu saborsku zastupnicu Vesnu Škulić. Priopćili su da traže 36-godišnju ženu iz Srbije. Vesna Škulić danas kaže kako će vjerojatno potražiti psihološku pomoć a zaključak je kako je napad, u privatnom aranžmanu dogovorene asistentice, pokazao sve slabosti tog sustava sada i otvorio pitanje donošenja Zakona o osobnoj asistenturi.


Zagrebačka policija i dalje provodi kriminalističko istraživanje o napadu na bivšu saborsku zastupnicu Vesnu Škulić. U današnjem priopćenju navode. 


- U utorak, 14. lipnja oko 20.40 sati (prijavljeno 15. lipnja) na području Susedgrada u Ulici Vilima Korajca, prema dosad prikupljenim informacijama, u stanu je 36-godišnja državljanka Republike Srbije uz uporabu tjelesne snage počinila razbojništvo nad 61-godišnjakinjom te otuđila kartice, mobitele i ostalo. Materijalna šteta iznosi više tisuća kuna. Policijski službenici intenzivno tragaju za osumnjičenom osobom.


Drugi dan od brutalnog napada osobe, koju je privatnim kanalima, preko internetske ponude, angažirala za poslove brige i njege u kući, Vesna Škulić kaže da će vjerojatno morati potražiti psihološku pomoć.


- Naravno da je sve ostavilo traga i upitnici mi vrište sa svih strana. Naglasak mora biti na edukaciji ljudi, asistenata i nas, osoba s invaliditetom. Potrebno je i jako puno kompromisa u svemu tome i da se stvarno zna tko je tko u tome odnosu. 


Svjesna je toga koliko je osobama s invaliditetom potrebna pomoć druge osobe da prođu kroz dan, pa su spremne zanemariti eventualne pokazatelje da nešto nije u redu.


- Nakon ovog iskustva svima preporučam da dobro, dobro paze bez obzira na to koliko im je netko potreban. 


Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorava da zapravo ne znamo stvarni broj osoba koje su izložene nasilju, te dodaje kako je napad koji se dogodio potvrdio koliko je važno osigurati osobe od povjerenja, koje će dolaziti osobama koje su s najtežim invaliditetom i ovisne su o pomoći druge osobe. U postojećem sustavu postoji pravo na 4 ili 8 sati pomoći osobnog asistenta bez obzira na to različitost potreba. Prema budućem zakonu raspon sati bit će od 4 do 16.


- Brinu me osobe koje će to obavljati, jer imamo veliki deficit na tržištu trenutno osoba koje uopće brinu, u smislu njegovateljstva, medicinskih sestara i osoba koje bi trebale biti različitih profesija da bi mogle biti asistenti. I postavlja se pitanje kako motivirati i naći osobe kad mi i danas imamo situaciju da ih vrlo teško nalazimo i za postojeća 4 sata, a kamoli za 8 ili 16. 


Članica radne skupine za izradu zakona o osobnoj asistenciji i predsjednica Društva distrofičara Zagreb, Marica Mirić objašnjava. 


- Motivacijski momenti za asistente bit će će biti satnica u smislu cijene sata i u tome što će ipak imati cjelovito radno vrijeme.


Mirić dodaje i kako je zakon praktično gotov, te da će u srpnju ili kolovozu uči u javno savjetovanje. Regulirat će i pitanja poput pravednog procjenjivanja potrebe za asistentom kao i pitanje zanimanja asistenta i njegove certificirane edukacije.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.