Hrvatski radio

Prvi program

Komentari i analize trećeg dana invazije na Ukrajinu

26.02.2022.

17:00

Autor: Jelena Mikovčić/Miruna Kastratović

Igor Dekanić, Vlado Vurušić, Nikola Burazer

Igor Dekanić, Vlado Vurušić, Nikola Burazer

Foto: Pixsell/HTV/HR / HRT

U Posebnom programu Hrvatskog radija o invaziji i njezinim posljedicama govorili su stručnjak za naftu i plin Igor Dekanić, novinar Jutarnjeg lista Vlado Vurušić i programski director Centra savremene politike i urednik portala European Western Balkans Nikola Burazer.

 

Prvi dan ratnih operacija donio je i skok cijena nafte, a još više plina - čiji se rast zatim djelomično ublažio. Stručnjak za naftu i plin Igor Dekanić, misli kako nije moguće da bi sankcije obuhvatile čak i zabranu uvoza plina i nafte iz Rusije, jer bi to zapravo jednako pogodilo i onoga tko ih nameće. Što se tiče plina, Dekanić ističe važnost terminala za ukapljeni plin - iako trenutačno ruski plin zauzima oko 60 posto naše potrošnje.


- Cijene će se vjerojatno smirivati i padati prema onim predratnim razinama, ako ne bude prekida snabdjevanja. A izgleda da nijednoj ni drugoj strani ne odgovora prekid snabdjevanja. Rusi očigledno nisu ostvarili svoje planirane ciljeve u prvih 48 sata i pogotovo ako sada uđu u strahotu uličnih borbi u Kijevu, rat će se odužiti, i Rusiji će trebati sve više novca od trgovine energijom.


Hrvatska je srećom izgradila LNG terminal na Krku kaže Dekanić i dodaje:


- Rekao bih da je zahvljajujući tom terminalu Hrvatska sigurna kad je riječ o opskrbi plinom. Ako bi Hrvatska potpuno bila orijentirana na LNG, cijene plina bi sigurno bile skuplje nego kad je riječ o plinu iz plinovoda, ali ta energetska opskrba je sigurna. I zato Hrvatska u energetskom smislu ne bi trebala stradati.

Igor Dekanić u programu

Novinar Jutarnjeg lista, Vlado Vurušić kaže da Putin planira blitz krieg do 2. ožujka, te da se neće zaustaviti na Ukrajini, bude li se operacija pokazala uspješnom.


- Pitanje svih pitanja je gdje Putin misli stati. Sve ovisi o stanju na terenu. Prođe li njegov blitz krieg - a prema obavještajnim podacima koji su dostupni, sve bi trebalo biti gotovo do 2. ožujka. Ako to uspije i on nametne u Ukrajini svoju prorusku vladu, to je onda nešto što njemu daje krila i mogućnost da na toj pobjedi ide dalje u rješavanje pitanja kao što su Gruzija, Moldavija, kasnije vjerojatno i Balkan, Baltik, bilo je prijetnji Finskoj , Švedskoj ...

 

Vlado Vurušić

Vlado Vurušić

Foto: Studio 4 / HRT

Vlado Vurušić u programu

Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike i izvršni urednik portal European Western Balkans kaže kako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić oklijevao s reakcijom na rusku invaziju Ukrajine, te se sinoć konačno odlučio osuditi napad. Dao je potporu teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali izostala je oštrija retorika i jasna osuda Rusije u tom konkrentom sukobu. Vlada je bila odlučna da neće biti sankcija Rusiji.


- To je očekivana reakcija, iz dva razloga. Prvi je što Srbija i Rusija imaju jake veze posljednjih nekoliko godina i Srbija već nekoliko godina uspijeva izbjeći uvođenje sankcija Rusiji. Uspjela je pronaći razumijevanje i na zapadu za ta svoja stajališta. Najvažnija je stvar što Srbija ovisi o Rusiji kad je riječ o rješavanju pitanja Kosova. Rusija je Srbiji proteklih godina u tom smislu davala potporu i zato se sankcije Srbije Rusiji nisu mogle očekivati.

Nikola Burazer

Nikola Burazer

Foto: Hrvatski radio / HRT

Nikola Burazer u programu

Drugi je razlog, kaže Burazer, što su u Srbiji za dva mjeseca predsjednički i parlamentarni izbori, tako da se sve ovo događa praktično usred kampanje.


- Javnost u Srbija ima dosta pozitivno mišljenje o Rusiji i vlast ne smije riskirati jasnijom osudom Rusije, zaključije Burazer.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.