Hrvatski radio

Prvi program

Potražnja za radnicima u sezoni već je počela

30.01.2023.

23:08

Autor: Aleksandra Funes

Krenula potraga za radnicima za iduću sezonu

Krenula potraga za radnicima za iduću sezonu

Foto: HRT / HRT

Koja su zanimanja najtraženija na hrvatskom tržištu rada, što nude poslodavci, koji su poslovi najbolje plaćeni, analizirali smo u emisiji Dnevni ritam.


Počele su pripreme za zapošljavanje u turizmu, hotelske i ugostiteljske tvrtke već sada traže radnike. Interes poslodavaca za predstojeću sezonu već sad je veliki. Protekle dvije pandemijske godine pokazale su da je traženje radnika tijekom travnja i svibnja prekasno da bi se sezona odradila bez poteškoća. Ove godine potražnja za radnicima, stoga je već počela ističe Alen Mrvac iz odnosa s javnošću portala Mojposao.

Siječanj, veljača, ožujak već moraju biti kompletirani kako bi Uskrs i prvi veći broj turista dočekali spremni. Sajmovi poput nedavno održanog u Osijeku su prilike u kojima poslodavci traže radnike, ali i radnici odgovarajućeg poslodavca. Domaćih radnika je sve manje, lani je izdano više od 100 tisuća radnih dozvola stranim radnicima, a potražnja za kvalitetnim stranim radnicima sve više raste, kaže Alen Mrvac.


- Nekoliko zemalja dominira. Vjerojatno neće iznenaditi podatak da su na prva dva mjesta radnici iz nama susjednih zemalja, iz BiH te Srbije, no na trećem je iznenađenje za mnoge - Nepal, potom slijede Sjeverna Makedonija, pa Kosovo i onda Filipini. Neke naše agencije za posredovanje pri zapošljavanju imaju kontakte na Filipinima i očito je to jedno od tržišta kojima smo itekako skloni i stalno vidimo da je sve više radnika iz te zemlje prisutno i kod nas. I mene je pomalo iznenadila brojka radnika iz Nepala. Očekivao sam da će biti tu ljudi iz BiH i Srbije, da će regija opet biti u top pet mjesta, ali očito smo se okrenuli i tim dalekim tržištima. Prvenstveno zato jer je sve teže, zapravo, zadovoljavamo potrebe za radnicima iz okolnih zemalja, objašnjava Mrvac.


Analizirajući prošlu godinu kad je u pitanju tržište rada, ispostavilo se da je ona bila povijesno dobra, odnosno, nikad se u posljednjih 20 godina nije nudilo toliko poslovnih prilika kao što je to bilo u posljednje dvije godine. Primjerice prošle godine je objavljeno više od 84 tisuće oglasa za slobodna radna mjesta u Hrvatskoj, što je rast od oko 11% u odnosu na 2021. godinu te 22% rast u odnosu na ranije rekordnu predpandemijsku 2019. godinu kaže Alen Mrvac.


- Drugim riječima potražnja za radom u Hrvatskoj dugo nije bila toliko visoka, a kad govorimo o najtraženijim zanimanjima tu se popis ne mijenja previše iz godine u godinu. Pet najtraženijih su: prodavač tj. trgovac, konobar ili barmen, kuhar, vozač, skladištar i pri vrhu liste je programer. 


U Dnevnom ritmu istražili smo i koja su zanimanja deficitarna, te kako privući mlade da studiraju nastavničke smjerove?


Tome pokušava doskočiti grad Umag. Ne bi li privukao studente iz cijele Istre i Hrvatske za deficitarna zanimanja u javnom sektoru na području Umaga, raspisao je natječaj s rekordnim stipendijama do 5000 eura godišnje. Deficitarna zanimanja obuhvaćaju studij medicine i sestrinstva, te studij informatike-nastavnički smjer, matematike-nastavnički smjer, biologije-nastavnički smjer i učiteljski studij. Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese kaže da je na njihovu popisu za sada 16 deficitarnih zanimanja, no da se tijekom godine to može i mijenjati. Stipendiju mogu koristiti svi zainteresirani studenti neovisno o mjestu boravka i studiranja. Nakon završetka školovanja obveza im je doći raditi na područje grada Umaga onoliko vremena koliko su primali stipendiju. Za to vrijeme grad će im sufinancirati stanovanje do rješavanja stambenog pitanja kroz poticanu stanogradnju, kako bi trajnije ostali tamo i živjeti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici