Hrvatski radio

Prvi program

Predsjednik HBK nadbiskup Želimir Puljić: Potrebno je sklopiti ruke, moliti i postiti da zlo ne pobijedi

24.02.2022.

16:50

Autor: Ana Dagelić

Nadbiskup Želimir Puljić

Nadbiskup Želimir Puljić

Foto: Patrik Macek/PIXSELL / PIXSELL

Crkve u Europi oštro osuđuju ono što se noćas dogodilo u Ukrajini. Biskupi okupljeni na susretu „Mediteran - granica mira“, koji se u organizaciji Talijanske biskupske konferencije održava u Firenci uputili su snažan apel za mir u Ukrajini. 

Na susretu u Firenci je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji je za Hrvatski radio rekao kako je u središtu apela ono što se noćas dogodilo u Ukrajini, a što je izvan svih europskih standarda i mjerila:


„Sada je ugrožena sloboda Ukrajine, što nas sve zabrinjava, jer se ne radi samo o nečemu lokalnom između Ukrajine i Rusije, nego je to širih dimenzija i bojim se jedne veće eskalacije. U tom kontekstu svi smo, zabrinuti i potreseni, uputili taj apel i priključit ćemo se također i pozivu Svetog Oca da na Čistu srijedu postom, molitvom i svakom drugom akcijom pomognemo da se zaustavi ovo što je noćas započelo.“


U apelu biskupa istaknuta je i činjenica da je biskupima s Mediterana dobro poznata pošast rata i zato jednoglasno traže mir, a sa svih strana dolaze i pozivi na post i molitvu za Ukrajinu.


„Kad se radi o ratu, jasno je da suosjećamo s onima koji su ugroženi, s gubljenjem života, ali rat se vodi i na duhovnom polju, pa je potrebno zaista sklopiti ruke, moliti i postiti da zlo ne pobijedi.“, naglasio je nadbiskup Želimir Puljić.


Hrvati su osobito osjetljivi na situaciju i stanje u Ukrajini, jer smo i sami prošli teške dane stradanja i agresije, istaknuo je nadbiskup Puljić: „Siguran sam da će ljudi sklopiti ruke i ako bude trebalo bit će sigurno odaziva na akcije skupljanja pomoći. Nadam se da će ipak razum pobijediti."


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.