Hrvatski radio

Prvi program

Prihvaćen nacrt Zakona o povećanju opskrbe EU kritičnim strateškim sirovinama

18.09.2023.

12:43

Autor: Dražen Korda

Summit

Summit

Foto: Illustration / Shutterstock

Europski zastupnici prihvatili su stajalište i nacrt Zakona o povećanju opskrbe Europske unije kritičnim strateškim sirovinama. Cilj budućeg Zakona je učiniti Uniju konkurentnijom i autonomnijom.

Europarlamentarci ističu važnost strateških partnerstava o kritičnim sirovinama između EU-a i trećih zemalja kako bi se diverzificirala opskrba Unije, pod jednakim uvjetima i uz dobrobit za sve strane, prijenos znanja, bolje uvjete rada i dohotka, te ekološke standarde vađenja i prerade u partnerskim zemljama, kao i istraživanje alternativnih materijala. 


Sirovine, poput litija, kobalta i drugih, nezaobilazne su u proizvodnji električnih automobila, solarnih panela i pametnih telefona i Unija zasad ovisi o uvozu nekih od njih. Ključne su za zelenu i digitalnu tranziciju EU-a, te je osiguravanje opskrbe tim sirovinama presudno za gospodarsku otpornost, tehnološko vodstvo i stratešku autonomiju Europske unije. Od početka ruske agresije na Ukrajinu i sve agresivnije globalne kineske politike, kritične sirovine su sve više geopolitički čimbenik.

Euro minuta, 18.9.2023.

Ovaj programski sadržaj ostvaren je uz potporu i u suradnji s Europskim parlamentom. Za pripremu i sadržaj objavljenih vijesti odgovoran je isključivo HRT.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Euro minuta

Kratke vijesti iz Europske komisije, Europskog parlamenta i ostalih europskih institucija, donosi emisija Euro minuta. Informira o novim odlukama koje će utjecati na život građana u Hrvatskoj i ostalim dijelovima Europske unije.

Poslušajte u Slušaonici