Hrvatski radio

Prvi program

Prvi put u Hrvatskoj izbor za "Inženjerku godine"

22.05.2023.

22:12

Autor: Aleksandra Funes

inženjerka godine

inženjerka godine

Foto: AHK / AHK

Na prošlotjednoj svečanosti za inženjerku godine u našoj zemlji proglašena je Snježana Miliša, inženjerka elektrotehnike, koja radi kao program menadžer za Neveru u tvrtki Bugatti Rimac.


Izborom "Inženjerke godine" želi se mlađe naraštaje djevojaka potaknuti na studij i zanimanja u STEM području, a širu javnost upoznati s djevojkama i ženama koje vrijedno i najčešće samozatajno, rade na odgovornim inženjerskim poslovima.

Pedesetčetverogodišnjakinja majka dviju odraslih kćeri, Fakultet elektrotehnike završila je u Zagrebu, nakon čega je deset godina radila u Elektri Zagreb na planiranju i razvoju niskonaponskih distribucijskih mreža, a zatim je radila na poslovima održavanja u FINI. No poslovi u bankarskom sustavu su iza nje jer se kao energetičarka vratila  svojoj struci u tvrtki Bugatti Rimac i radi kao program menadžer za Neveru.


- Kod Mate Rimca sam se pokušavala zaposliti godinu dana i kad sam i tome napokon uspjela, nakon tri mjeseca uspjela sam pokazati da sam sposobna. Mate mi je dao da vodim projekt razvoja Nevere i posljednjih šest godina radim na tom poslu s velikim brojem mladih inženjera i inženjerki i zaista uživam u tome. Zatvorila sam krug, barem ja tako osjećam, jer sad kad pogledam Neveru i sve ovo što smo napravili, odnosno što je Mate napravio sa svojim cijelim timom, nešto je što čovjek ima prigodu jedanput u životu odraditi. Kad se to poklopi i s mojim željama i stremljenjima u životu, to je stvarno nešto veliko.


Snježana Miliša trenutačno se osjeća zadovoljno. Njezin je posao na dnevnoj bazi voditi brigu o tome da se projekt provodi prema zadanome planu i da isporuke idu prema planu.


- Da bi se to ostvarilo, imamo desetak različitih timova koje sve treba koordinirati da budu usklađeni i da svatko svoj dio posla završi na vrijeme kako bi zadnja isporuka izašla na vrijeme. Pri tome treba paziti da troškovi ostanu u planiranom proračunu. Uglavnom posao mi je koordinacija, komunikacija s ljudima, planiranje, mijenjanje planova kad iskrsnu nepredvidive situacije koje morate rješavati.


Izbor „Inženjerka godine" organizirala je Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora a inicijator bio je Siemens Hrvatska. Tu inicijativu podupiru tvrtke koje i same zapošljavaju inženjerski kadar i koje su zbog izazova na tržištu rada prepoznale važnost djelovanja. Jelena Barukčić Jelečević iz odjela Edukacije i stručno usavršavanje Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, koja je ujedno i voditeljica projekta Inženjerka godine, ističe da su u četiri posebna ocjenjivačka suda bili predstavnici medija, nastavnika i učenika 6 srednjih škola, same finalistice, te organizatori izbora.


- Moram reći da se radilo o deset iznimnih finalistica, inženjerki zanimljivih životnih i profesionalnih puteva. Misao vodilja cijelog ovog projekta nije natjecanje, nego stvoriti mrežu inženjerki koje će se međusobno povezati, poticati i inspirirati za daljnji razvoj. Jednako tako i da šira javnost upozna naše inženjerke iz našeg gospodarstva jer mislim da nemamo često prigodu upoznati ovako sjajne žene u inženjerstvu i gospodarstvu. Ujedno želimo motivirati mlade djevojke, srednjoškolke, za odabir stem studija i karijeru inženjerstva. Moram reći da smo u Komori nakon četiri mjeseca rada iznimno zadovoljni jer smo u veljači raspisali natječaj, a do kraja ožujka primili 71 prijavu. To je bio prvi veliki uspjeh jer su i same tvrtke prepoznale važnost ove inicijative što mislimo da je to jako bitno, jer mi kao Komora, kao najveća bilateralna Komora u Hrvatskoj, s više od 330 članova, uvijek čujemo da je jedan od triju najvećih izazova suradnja gospodarstva i sustava obrazovanja, te osiguravanje stručnoga radnog kadra kako bismo uopće mogli stvoriti bolje i konkurentnije gospodarstvo.


Žiri je među deset finalistica ovogodišnjeg izbora u Snježani Miliši prepoznao „predsjednicu generacije". Istaknule su se njezina strast prema inženjerstvu, neustrašivost u utiranju novih karijernih puteva, želja za usvajanjem novih znanja, ali i neposrednost, elokventnost te jednostavnost.


U središtu izbora „Inženjerka godine" nisu karijerna postignuća finalistica, već njihov potencijal da budu uzor i nadahnuće mlađim generacijama djevojaka. A projekt ide dalje pa će se 2024. birati nova inženjerka godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici