Hrvatski radio

Prvi program

PUHOVSKI: Plenkoviću je bitnije osramotiti oporbu nego pomoći Ukrajini

30.11.2022.

18:52

Autor: Igor Okičić

Žarko Puhovski

Žarko Puhovski

Foto: Robert Anic / PIXSELL

U Saboru burna rasprava o Vladinu prijedlogu odluke o sudjelovanju pripadnika hrvatskih oružanih snaga u misiji Europske unije u sklopu vojne pomoći i potpore Ukrajini. Nakon što je sinoć dobio potporu mjerodavnog saborskog Odbora za obranu, Vlada traži potporu od svih zastupnika. Vlada, naime, predlaže da u misiji sudjeluje do 80 pripadnika hrvatskih oružanih snaga i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinske vojske. Podsjetimo, predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović prethodno je odbio dati suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji za pomoć Ukrajini. Tvrdi da to nije u skladu s Ustavom. 


U emisiji Dnevni ritam gostovao je politički analitičar Žarko Puhovski.U osnovi nitko nije u pravu, jer su obje strane stvorile privid da se radi o pomoći Ukrajini, a zapravo se radi o međusobnom sukobu.

Žarko Puhovski

- Taj međusobni sukob je zamaskiran u tešku artiljeriju patriotizma i ustavnih načela. Vlada ima utoliko prednost u tome što se Vlada ipak bavi konkretnim pitanjima i radi na pomoći Ukrajini, a dok se predsjednik Milanović uglavnom bavi zagađivanjem javnom prostora i utoliko je on više u krivu, međutim Vlada ga je pokušala preskočiti i našla je po mom sudu sasvim dobar ustavni model, međutim nisu bili spremni otvoreno reći da se radi o tome da nam predsjednik države ometa funkcioniranje, te da se žele iz toga izvući da obave posao pomoći Ukrajini.


Predsjednik Milanović je imao jednostavno rješenje a to je pravorijek Ustavnog suda, ali mu se ne želi obratiti jer ga ne podnosi, ističe Puhovski, a na izjavu premijera Plenkovića da oporba želi pobjeći od odgovornosti te da će se morati pogledati u ogledalo nakon što su pljeskali predsjedniku ukrajinskom parlamenta Stefanchuku prilikom njegova posjeta Zagrebu, Puhovski dodaje.


- Premijer je u svemu u pravu, osim u točki kada kaže oni će se osramotiti, jer time pokazuje da je njemu zapravo manje stalo do pomoći Ukrajini, a više mu je stalo do toga da osramoti oporbu, i to nije korektno političko, a kamoli državničko ponašanje. Ako mu je zbilja stalo do pomoći Ukrajini onda će napisati to pismo predsjedniku države. Ja mislim da je to besmislica, ali ako na tome inzistiraju, napiši to pismo da se riješiš problema, ako ti je pred očima bitni cilj pomoć Ukrajini. Ako ti je pred očima bitniji cilj poniziti oporbu, što je opet besmisleno jer je oporba samu sebe toliko ponizila da ne znam mogu li niže ići, onda se radi o tome da se obračunavaju međusobno pod imenom rasprave o pomoći Ukrajini.


Za svaku zajednicu je loše ako se govori o jednome, a zapravo se radi o nečem potpuno drugome, nastavlja Puhovski, jer tada politički život postaje jedna vrsta bajke ili basne. Što se tiče raspleta cijele situacije, Puhovski predviđa slijedeći. 


- Najvjerojatnije odluka neće biti izglasana u Saboru dvotrećinskom većinom i neće biti provedena. Hrvatska neće sudjelovati u tom obliku pomoći Ukrajini nego nekom drugom obliku. To je zapravo potpuno nevažno, jer je Hrvatska tu zapravo mali dio te priče, ali će se na taj način zaoštriti odnosi i nastavit će se ova "trakavica" koja paralizira državne organe.


U emisiju su se javljali i slušatelji. Uglavnom se slažu sa političkim analitičarom Žarkom Puhovskim u tome da se radi o osobnom sukobu premijera i predsjednika države. 


Jedan je slušatelj upozorio da Europsko vijeće nije nadležno da donosi odluke mimo NATO pakta. Zabrinut je kako će se dolazak ukrajinskih vojnika u Hrvatsku odraziti na nestabilnu situaciju u nama susjednim državama Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Drugi je pak slušatelj istaknuo da Hrvatskoj nitko od zemalja Europske unije, ali i svijeta, nije pomogao kada je bio rat, te da moramo gledati svoje probleme, a ne rješavati tuđe. Slušateljica koja se javila u emisiju smatra da bi premijer Plenković trebao moliti oporbu da prihvati odluku o vojnoj pomoći Ukrajini te da bi trebao više poštovati Sabor i hrvatske građane. Posljednji slušatelj koji se javio u emisiju upozorio je da bi mediji trebali prestati s izvještavanjem o neprimjerenim izjavama u osobnom sukobu premijera i predsjednika države.


- Zašto je njima dvojici dopušteno govoriti na način na koji ne bi bilo nikome drugome dopušteno, zapitao se slušatelj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici