Hrvatski radio

Prvi program

10:27 / 13.02.2022.

Autor: Katarina Kolega

Radio i povjerenje

Radio - ilustracija

Radio - ilustracija

Foto: - / Pixabay

Na današnji dan 1946. utemeljen je radio Ujedinjenih naroda pa je UNESCO na inicijativu Španjolske proglasio Svjetski dan radija s idejom da se javnost upozori na njegovu vrijednost, poboljša međunarodna suradnja te osigura pristup informacijama preko radija.

Dolaskom novih medija, televizije, a posebice interneta predviđali su mu propast, s padom popularnosti često ga se marginaliziralo, no radio se ne da – od 1926. kada se prvi put počeo kod nas emitirati do danas, mnogi vole slušati radio. Posljednjih se godina modernizirao, pojedine se emisije emitiraju na televiziji, neke se gledaju putem interneta, no ipak- slika nije toliko važna jer radio se i dalje najviše sluša, što nam je potvrdila i glumica Barbara Prpić.

Volim radio jer ima nešto posebno u tom inzistiranju na tom slušanju. Čovjek time otvara nove vidike u sebi.

Barbara Prpić

Velika zaljubljenica u radio je redateljica i dramaturginja Pavlica Bajsić Brazzoduro koja je osnovala radiofonijski teatar u kojemu stvara specifične, vrlo poetske zvučno vizualne izvedbe. Njezina velika strast je istraživanje zvučne baštine koja je na Hrvatskom radiju vrlo bogata, a potpuno neistražena.


- Ogorčena sam da ta fonoarhiva nije javna baština i da ona ne stoji u Državnom arhivu. Želim se boriti za to da jednog dana mogu otići u Državni arhiv i slušati sve snimke koje me zanimaju, napominje Pavlica Bajsić Brazzoduro.


Radio je u fokusu i njezine nove predstave "Halo, halo ovdje Radio Zagreb" koja će se premijerno izvesti u utorak u Zagrebačkom kazalištu mladih. Riječ je o biografiji naše prve spikerice Božene Begović koja je bila i glumica, književnica, prevoditeljica, prva ravnateljica i jedna od utemeljiteljica Zagrebačkog kazališta mladih. Kazalište će tom predstavom ujedno odati počast i radiju, koji uz to što informira, stvara vrhunsku umjetnost te su naše radio drame više puta u Europi i svijetu proglašene najboljima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.