Hrvatski radio

Prvi program

"Ramazan šerif mubarek olsun!"

31.03.2022.

15:35

Autor: HRT

Muftija u RH Aziz Hasanović

Muftija u RH Aziz Hasanović

Foto: Blaženka Jančić / HRT

Ramazan je škola koja treba dodatno educirati i odgajati svakoga tko posti da duhovno ojača i pomogne u svladavanju svih poteškoća s kojima se svijet danas susreće.

U subotu je bio prvi dan ramazana hidžetske 1443. godine, za vjernike muslimane mjesec posta i Kur'ana, praštanja i pomaganja.


Muftija u Republici Hrvatskoj akademik efendija Aziz Hasanović u razgovoru za Religijski forum istaknuo je kako su vjernici i ovaj ramazan dočekali u vihoru ratnih sukoba. Govori o velikom razaranju i agresiji na Ukrajinu, ali spominje i sukobe u Jemenu i drugim mjestima gdje se zaboravlja na svetost ljudskih života i gdje se zaboravlja da je čovjek iznad svega. Ramazan kao škola koja treba dodatno educirati i odgajati svakoga tko posti da duhovno ojača i da pomogne u svladavanju svih poteškoća s kojima se svijet danas susreće. Post ima više dimenzija, jedna je i da izazove senzibilitet prema onima koji nemaju, prema onima koji su ugroženi i koji su u bilo kojoj potrebi. Potpuna suzdržanost od jela, pića, pušenja i svih užitaka od zore do zalaska sunca potiče vjernike na preispitivanje odnosa prema sebi i drugima, prema drugačijima i onima koji su u potrebi, ističe muftija Hasanović.


Tijekom ramazana muslimani imaju još jednu obvezu, a odnosi se na izdvajanje 2,4% od svojeg imetka za opće dobro te da se po osobi domaćinstva u istu svrhu daruje 40, 60 ili 100 kuna, objašnjava muftija te ističe kako je prošle godine iz tog Fonda Islamska zajednica izdvojila je oko 2 milijuna kuna za pomoć stradalima u potresu u Sisku i Petrinji, za izbjeglice o kojima skrbi Centar za kulturu dijaloga te da humanitarna organizacija Zirat brine za tristodvadeset obitelji u Zagrebu ali i u drugim mjestima. Muftija Hasanović ističe da muslimani kontinuirano pomažu jer kako kaže, vjera bez djela ne znači ništa i nema vjere ako ju ne prate djela. Ističe i pomoć izbjeglicama iz Ukrajine, a kaže da je u kontaktu i s vrhovnim muftijom Ukrajine dr. Ahmedom Tamimom kojem je ponudio pomoć u zbrinjavanju izbjeglica.


Muftija Hasanović govori i o projektima izgradnje džamija i islamskih centara od kojih bi do ljeta trebala biti otvorena ona u Sisku, priprema se projektna dokumentacija za gradnju u Puli i izgradnja odgojno-obrazovnog centra u Zagrebu sa smještajnim kapacitetima za studente i učenike te prostor za vrtić, gimnaziju i Institut za arapski jezik jedini takav referentni centar u RH.


- Ako vjerske lidere svojim narativom udalje političari onda nisu dostojni svoje vjerske pozicije i misije, kaže muftija Hasanović komentirajući međureligijske odnose i dijalog u aktualnoj političkoj situaciji. 


Smatra da bez obzira što se događalo na razini politike, vjerski vođe moraju svojim vlastitim primjerima pokazivati što je činiti i narodu koji vode. U tom smislu ističe i susret reisa Kavazovića s kardinalom Josipom Bozanićem u Zagrebu te najavljuje njihov skori ponovni susret u Sarajevu. Ove susrete muftija vidi i kao poruku političkim liderima u Bosni i Hercegovini da moraju graditi međusobno povjerenje i mostove ljubavi, a ne nekim dnevno političkim interesima.


Muftija također poručuje vjernicima da im mjesec ramazan protekne u ozračju mira, ljubavi, zajedništva i molitvenom bdijenju za mir u svijetu.


"Ramazan šerif mubarek olsun!"


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.