Hrvatski radio

Prvi program

Rijeke izbjeglica i dalje se kreću iz Ukrajine prema susjednim zemljama

02.03.2022.

15:54

Autor: Davor Lončarić/Dario Vračević/Miruna Kastratović

Jedan od prihvatnih centara na mađarsko-ukrajinskoj granici

Jedan od prihvatnih centara na mađarsko-ukrajinskoj granici

Foto: Davor Lončarić / Hrvatski radio

Procjenjuje se da je Ukrajinu do sada napustilo oko 700 tisuća ljudi. Najviše je krenulo prema Poljskoj. Reporterska ekipa Hrvatskog radija u sastavu Davor Lončarić i Dario Vračević javljaju se s mađarsko-ukrajinske granice gdje je pet graničnih prijelaza. Danas su se javili s manjeg prijelaza Beregsurany. 

Davor Lončarić s mađarsko-ukrajinske granice

Na prijelazu Beregsurany izbjeglice iz Ukrajine dolaze na autocestu prema Budimpešti. Automobilima, ali i pješice, javlja Davor Lončarić. U tom je mjestu organiziran i Prihvatni centar za izbjeglice a vodi ga organizacija Malteškog reda. 


Puno je ljudi, dolaze i pješice, koje dovodi policija od graničnog prijelaza do Prihvatnog centra. U centru se okrijepe, pruža im se pomoć koja im je potrebna i onda po njih dolaze taksisti, rodbina, prijatelji, volonteri. Primjerice, jedna zagrepčanka došla je po dvije žene iz Ukrajine koje nikada nije vidjela. Sreli su i Ukrajinku koja godinama živi u Bosni i Hercegovini, došla je po svoju rodbinu.


- Došla sam na granicu dočekati majku, sestru i sestrića od devet godina. Iz Kijeva sam, oni su tamo bili. Ne znam što da kažem, šokirana sam, nitko nije očekivao da se u 21 stoljeću može tako nešto dogoditi. 

Želim da sve što prije završi i da se razdvojene obitelji opet spoje.

Ukrajinka iz Kijeva koja živi u BiH

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.