Hrvatski radio

Prvi program

Hoće li Austrija blokirati ulazak Hrvatske u Schengen?

21.11.2022.

17:35

Autor: Aleksandra Funes

Hrvatska uskoro u šengenskom prostoru

Hrvatska uskoro u šengenskom prostoru

Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Hoće li Austrija blokirati ulazak Hrvatske u Schengen? U našu zemlju u srijedu u službeni posjet dolazi austrijski kancelar Karl Nehammer kada će Zagreb i Beč imati dodatnu priliku za uklanjanje dvojbi koje su izazvale riječi austrijskog ministra unutarnjih poslova kako nije vrijeme za glasanje o proširenju Schengena, jer se val izbjeglica preko Balkana i dalje slijeva u srednju Europu. 


Ministar Gerhard Karner ponovio je danas svoje kritike planiranog proširenja Schengena na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku tijekom posjeta austrijsko-mađarskoj granici. Situacija na granici, koja je za stanovništvo "nepodnošljiva", pokazuje da "Schengen u biti ne funkcionira". Stoga nema smisla širiti sustav, smatra austrijski ministar.Odgovor na te kritike stigao je s hrvatske strane. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je sve jači pritisak migranata na Europu, pa tako i na Hrvatsku. Ove godine u našu je zemlju ušlo 36 tisuća migranata, što je povećanje od 145 posto.


- Ove godine imamo povećanje ilegalnih migracija diljem Europe, po svim pravcima, od zapadno mediteranskog, srednje mediteranskog, uključujući istočno mediteranski dio. Hrvatska je tu jedna od rijetkih zemalja koja radi sve kad je u pitanju, s jedne strane zaštita ljudskih prava, odnosno tretiranje migrantske krize kao humanitarnog pitanja, ali i sigurnosnog tako da ovo nije pitanje koje može rješavati jedna zemlja sama. Njega treba još bolje, efikasnije riješiti na razini EU-a, ali i nama susjednih zemalja. Hrvatska daje značajan doprinos i siguran sam da niti jedno rješenje na razini EU-a, bez kvalitetnog i ravnopravnog sudjelovanja Hrvatske u svim kreiranjima novih politika i donošenju odluka, neće biti moguće, rekao je ministar Božinović.


Podsjećamo da je prva reakcija hrvatske Vlade na izjave austrijskog ministra unutarnjih poslova stigla već u subotu kada je ministar Božinović rekao je kako je razgovarao s austrijskim kolegom i da se ne događa ništa posebno.


- Činjenica je ta da je Austrija od samoga početka našeg procesa pristupa Schengenu podržavala hrvatsko članstvo u njemu i tu se ništa nije promijenilo. Dakle, Austrija je među onim državama koje su, mogu reći, na neki način, i države koje će imati i najviše koristi, zapravo od ulaska Hrvatske u Schengen.


Ulazak Hrvatske u Schenegen u interesu je i susjedne Slovenije, dodao je Božinović.


- Slovenija će također imati itekako koristi i siguran sam, a o tome govore i naši slovenski kolege, da je ulazak Hrvatske u šengenski prostor u interesu Slovenije. Mi ćemo i kroz kompenzacijske mjere uspostaviti još tješnju suradnju sa Slovenijom tako da tu očekujem samo pozitivne vibracije. 


Božinović je zaključio kako je dobro da austrijski kancelar dolazi u srijedu u Hrvatsku i to će sigurno biti jedna od tema razgovora između njega i premijera Andreja Plenkovića. Za ulazak naše zemlje u Schengen potrebna je još jednoglasna odluka Vijeća Europske unije koje će se sastati 9. tog idućeg mjeseca. 


Komentirajući problematiku u našem Dnevnom ritmu HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol kaže da je optimist što se tiče našeg pristupanja Schengenu.


- Ne bih to previše dramatizirao. Hrvatska apsolutno zadovoljava uvjete za ulazak u Schengen više nego bilo koja druga država koja je ikada ušla u Schengen. Prošla je najstrožu moguću evaluaciju i mislim da treba biti optimističan vezano uz konačnu odluku Vijeća u prosincu. Ja sam optimist, ali naravno potrebno je održati još puno sastanaka puno kontakata, oni se održavaju cijelo vrijeme, kako bi ta pozitivna atmosfera prema ulasku Hrvatske i dalje ostala.


Saborski zastupnik Domovinskog pokreta i član saborskog Odbora za europske poslove Stjepo Bartulica kaže kako su izjave osvanule nakon susreta u Budimpešti na kojemu su bili predsjednik Srbije Vučić, austrijski kancelar Nehammer uz domaćina mađarskog predsjednika Orbana.


- Možda je to slučajno možda nije, sigurno su se vodile konzultacije. Ne znam zašto Hrvatska nije bila pozvana na takav sastanak, gdje se jedino razgovaralo o migracijama. Međutim ja bih rekao da situacija nije jednostavna, Austrija već duže vrijeme zaoštrava svoj stav prema ovome pitanju. Njihov kancelar je izjavio kako Austrija želi da Europska unija na novi način određuje svoju politiku azila. Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, koji boravi u Strasbourgu, sastao se s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom. Tom prigodom predsjednica je izjavila kako očekuje da će Hrvatska 1. siječnja postati dio Schengena. 


- Europski parlament čvrsto stoji u pristupanju hrvatske Schengenu 1. siječnja jer su ispunjeni svi zahtjevi i treba donijeti političku odluku i stojimo uz vas kao vaš partner na onomu što je već bilo dugačko putovanje i koje će biti uspješno.


Predsjednik Sabora Jandroković rekao je da je razgovor bio prijateljski i otvoren te da je zahvalio EU parlamentu i njegovoj predsjednici Metsoli, na potpori koji je pružio Hrvatskoj kada je u pitanju ulazak u šengenski prostor. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici