Hrvatski radio

Prvi program

Ruska vojska je snažna, ali nemojmo podcijeniti ukrajinske snage, to nije izgubljeni rat

26.02.2022.

12:01

Autor: Jelena Mikovčić, Miruna Kastratović

ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u posebnoj emisiji HR-a

ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u posebnoj emisiji HR-a

Foto: Hrvatski radio / HRT

Ruska vojska je snažna, ali ne treba podcijeniti ni Ukrajinu. Ukrajinska se vojska od 2014. godine preustrojila i modernizirala.


Prvi dani bili su oslonjeni na "oklop" kako mi to vojno kažemo, ali sad kad se rat preselio u grad, taktika ratovanja se mijenja, kaže ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, umirovljeni brigadni general i nekadašnji pripadnik Tigrova, prve gardijske brigade.

To nije izgubljeni rat, daleko od toga.

Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja

- To nije izgubljeni rat, daleko je od toga i uvjeren sam da je ukrajinska vojska na to pripravna i da se obrana bazira na određene ključne točke. Prvenstveno na obranu grada Kijeva. Uvjeren sam u snagu ukrajinske vojske koja se od 2014. preustrojila i modernizirala.


Operacija napada na Ukrajinu očito je dugo planirana i pripremana, provodi se prema suvremenim principima ratovanja, brzim udarom u više smjerova prema realizaciji cilja. Tomo Medved kaže kako ne treba zaboraviti ni da se radi o velikoj zemlji i velikom prostoru na koji je Rusija, u suradnji s Bjelorusijom, snažno napala iz više smjerova.


- Vrlo je interesantan smjer iz Bjelorusije u pravcu glavnog grada Kijeva sa snagom četiri armije što treba respektirati. Uz to išli su napadi iz prije okupiranih područja.

Operacija je dugo planirana i pripremana, prema suvremenim principima ratovanja, brzim udarom u više smjerova.

Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja

Kao branitelj želim uputiti poruku ohrabrenja braniteljima Ukrajine, jer je na njima najveći teret. Vjerujem dan mogu izdržati taj udar.

Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja


Obrambene snage Ukrajine, nastavlja Tomo Medved, u iznimno su teškoj poziciji, ako uzmemo u obzir snagu neprijatelja.


- Ukupno je to 9 armija koje su u određenom rasporedu usmjerene prema konkretnim pozicijama. Valja naglasiti i da su u prvom udaru ruske snage taktički udarale po svim važnim točkama, centrima veze, zračnim lukama, protuzračnoj obrani. Tu je Ukrajina sigurno  pretrpjela velike gubitke.


- Ali se nakon prvog udara Ukrajinska vojska usmjerila na obranu gradova i ono što možemo pratiti tijekom noći i danas su u Kijevu, borbe koje se sada vode u urbanom dijelu. Tu se taktika ratovanja mijenja i dinamika kretanja će biti usporena i omogućava braniteljima KIjeva da jako uspore rusku vojsku.

Kad je Ukrajina u pitanju važno je da smo na pravoj strani. Na strani mira, demokracije, solidarnosti i međunarodnog prava.

Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.