Hrvatski radio

Prvi program

Sabor potvrđuje Šimpragu, Filipovića i Piletića-oporba: novi ministranti, a ne ministri

28.04.2022.

15:59

Autor: Kristijan Pelc/Sanja Rabuzin Pavić/Miruna Kastratović

Predstavljanje ministara

Predstavljanje ministara

Foto: - / Hrvatski radio

Kandidate za nove članove Vlade Anju Šimpragu, Davora Filipovića i Marina Piletića premijer je predstavio u Saboru, gdje su nakon saslušanja pred članovima mjerodavnih odbora, dobili potporu. Posebno je burno bilo na na predstavljanju buduće potpredsjednice Vlade iz SDSS-a. Oporba je prema izboru bila očekivano kritična, ali manje prema samim kandidatima, više prema premijeru kojega su, podsjećaju, na rekonstrukciju koja to zapravo nije, natjerale istrage.  Sabor bi nove članove Vlade trebao potvrditi danas.

Zastupnica Karolina Vidović Krišto optužila je kandidatkinju za potpredsjednicu Vlade Anju Šimpragu iz SDSS-a za nepoštivanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske.


- Predložena kandidatkinja, kako se vidi iz njezinog dosadašnjeg rada, ne poštuje činjenicu agresije na republiku Hrvatsku, ne poštuje činjenicu da je srpska vojska jedina u 20 stoljeću počinila genocid. 


- Mi se sa kolegicom Šimpragom ne moramo slagati oko politike, ali prozvati je da ne poštuje ustavni poredak je ispod svake razine, sramite se. 


Reagirao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, koji Šimpragu, iako je bila njihova kandidatkinja za gradonačelnicu Knina - neće podržati jer, kako kaže, ovo nije rekonstrukcija nego prisilna zamjena ministara zbog kaznenih postupaka. 


Siguran sam da će ona posao obavljati dobro, poručio je premijer Andrej Plenković predstavljajući najmlađu članicu Vlade, koja će nastaviti posao svojega prethodnika, dosadašnjeg potpredsjednika Borisa Miloševića i voditi Koordinaciju za društvene djelatnosti i ljudska prava. Zastupnika Marijana Pavličeka zanimalo je njezino stajalište o Domovinskom ratu i Oluji:


- Oluja za Srbe i Hrvate ne može predstavljati, rekla je. Znam što su moji i rođaci i prijatelji i sad kolege osjećali kad su 90.,91.,92, odlazili iz Knina i iz drugih područja.


Tomislava Ćorića u ministarstvu gospodarstva zamijenio je Davor Filipović, a premijer ga je najavio kao čvrstog čovjeka i sportaša koji će imati priliku pokazati se kao ekonomist, doktor znanosti s 26 godina na pitanjima organizacije te da se ima snage baviti gospodarstvom, industrijom, mikro, malim i srednjim poduzetništvom, vodama i energetikom. 


Marin Piletić predstavljen je kao kandidat za novog ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koji je, rekao je Plenković, bio njegov prvi i jedini izbor. 


Predstavljanje novih ministara

Predstavljanje ministara

Predstavljanje ministara

Foto: - / Hrvatski radio

Premijera su na rekostrukciju natjerale istrage što je oporba danas u saboru najviše kritizirala. Sandra Benčić iz Zeleno lijevog bloka.


- S izborom zadnjeg ministra, koji je zamijenio ministra Horvata, premijer je zapravo pokazao da nema više kadra i da doslovno mora grebati po dnu.


Marija Selak Raspudić iz Mosta.


- To nisu ministri u punom smislu riječi, to su ministri na posudbi, koji u garnituri Plenkovićeve vlade više odgovaraju funkciji ministranata, dakle onih koji su tu da servisiraju dok glavni obred i dalje vodi jedina i bitna osoba koja uvijek ostaje, a to je Andrej Plenković. 


Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.


- Ova vlada ima veliki problem jer ne nudi jasnu viziju Hrvatske. Snalaze se kako najbolje znaju pa onda kad izbiju afere ministri moraju otići. 


Oporba je žestoko kritizirala i način saborske rasprave o novim ministrima, koji su predstavljeni na tri sjednice odbora, koji su počinjali s pola sata razmaka, kako bi premijer stigao kratko predstaviti ministre na svakome od njih. Nakon toga je rasprava nastavljena bez premijera i to su nazvali premijerovom simultankom, koja je smišljena da premijer izbjegne odgovore na konkretna pitanja. On sam zadovoljan je bio raspravom na odborima koja je kaže dio demokratskog procesa. Iako još od sedmog saborskog saziva i od vremena kad je premijer bi Zoran Milanović, nema saborske rasprave o ministrima kada se mijenjaju tijekom mandata, to ne znači da prije glasovanja klubovi sutra neće imati prilike reći sve što misle o novim ministrima. 

Sa saborskih hodnika

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.