Hrvatski radio

Prvi program

Šelo Šabić: Dodikova parada igrokaz, ali ne treba zanemariti radikalizaciju i traumatičnu povijest

10.01.2023.

20:44

Autor: Jelena Jularić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik

Foto: Drazan Pozderovic / Pixsell

Jučer je u istočnom Sarajevu obilježen Dan Republike Srpske, čijoj se proslavi, uz njezina predsjednika Milorada Dodika, pridružio i srbijanski ministar vanjskih poslova Dačić i sin predsjednika Aleksandra Vučića, Danilo. Taj dan Ustavni je sud proglasio neustavnim, jer vrijeđa osjećaje drugih narodnosti zbog stradanja u ratu i etničkog čišćenja.


Procjenjuje se da je u paradi sujelovalo 2 tisuće ljudi, pretpostavlja se bosanskih Srba, i 7 tisuća policajaca. Retoriku Milorada Dodika oštro je osudio zapad koji je u povodu obilježavanja 9. siječnja odlučio dodijeliti odličje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Što takve proslave, nacionalizam i separatizam znače za mir u Bosni i Hercegovini, pokušali smo doznati u emisiji Dnevni ritam Hrvatskog radija s gošćom Senadom Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini osudilo je separatističku i nacionalističku retoriku Milorada Dodika. U dopisu pišu da je Dodikovo odlikovanje Putina, koji je odgovoran za invaziju na Ukrajinu i smrt tisuća civila - opasan put. Dodik je pas koji laje, ali ne grize, pišu neki mediji u Republici Srpskoj. Trebamo li postupke Milorada Dodika, kao što je dodjela odlikovanja Putinu, shvaćati samo kao bizarne vijesti iz susjedstva ili kao destabilizaciju zapadnog Balkana.


- Ovu paradu možemo gledati samo kao igrokaz, ali ne treba zanemariti napredak radikaliziranja narativa, koji čujemo, i traumatična sjećanja. To nije naivno ni bezazleno. Mislim da je bolje reagirati, nego sanirati štetu, rekla je Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose.


Je li ta parada promidžba i kakva je poruka poslana?


- Milorad Dodik cijelu svoju političku igru sveo je na probijanje granica dopuštenog. On je shvatio da samo jačanjem i širenjem nacionalizma može proširiti svoju političku bazu. Nitko mu do sada nije rekao ne, tako da će on nastaviti dok mu netko jasno ne kaže „dalje se ne može", napomenula je Šelo Šabić.


Proslavu Dana Republike Srpske osudio je i Bruxelles. Što to znači za europsku budućnost Bosne i Hercegovine?


- Dodjela kandidacijskog statusa Bosni i Hercegovini bila je pokušaj buđenja nade i optimizma da BiH ima svoju budućnost unutar europskih okvira. Na neki je način politika
Europske unije prema Bosni i Hercegovini vrlo neodgovorna zbog nekih nedovoljno jasnih i nepreciznih poruka o stabilnosti iz Bruxellesa. Europska unija nije uvela sankcije Miloradu Dodiku, za razliku od SAD-a, dodala je Šelo Šabić.


Je li to povoljna situacija za bosanskohercegovačke političare koji se ne moraju baviti ozbiljnom politikom, podizanjem standarda i jačanjem zdravstva ili školstva?


- Mislim da svi političari u BiH love u mutnom ne ispunjavajući obećanja koja daju svojim građanima, prebacujući odgovornost jedni na druge i svi zajedno na međunarodnu zajednicu. Milorad Dodik tako daje porciju nacionalizma i nekakvih iluzija o nezavisnosti svojim građanima. Oni su očito spremni hraniti se time. Zašto, stvarno mi nije jasno, ali u ovoj priči zaista su zadnji, istaknula je Šelo Šabić. Mislim da Hrvatska mnogo gubi na prepoznatljivosti imidža u europskom prostoru, zakopali smo se u balkanske, vrlo lokalne teme i sada nas doživljavaju kao nekog tko stalno ima nešto prigovoriti Bosni i Hercegovini, za razliku od niza drugih društvenih i političkih tema kojima
bismo kao posljednja zemlja koja je ušla u Europsku uniju mogli pridonijeti, zaključila je Senada Šelo Šabić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici