Hrvatski radio

Prvi program

Sever: Očekujemo da se cijene još tristotinjak proizvoda spuste!

15.09.2023.

20:49

Autor: Snježana Kralj

Krešimir Sever

Krešimir Sever

Foto: HTV / HRT

Hoće li novi paket vladinih protuinflacijskih mjera, vrijedan 464 milijuna eura, doista pomoći ili su farsa? Utječu li dodatno na inflaciju, jesu li preširoko postavljene? Nakon nedavne izjave da su plaće izgubile utrku s igrom pohlepe, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je da problem neće riješiti ni novi vladin protuinflacijski paket mjera.

- Utrka neće biti izjednačena s obirom na rast cijena tijekom 2022. i dijela ove godine. Hrana je najveći udar na kućne proračune, ona uzima najveći udio u mjesečnoj potrošnji kućanstva, u prosjeku oko 26 posto, no kod siromašnih kućanstava ona iznosi preko 50 pa i 60 posto. Ove mjere će to svakako ublažiti, dati jednu stabilnost, ali i dalje očekujemo da se cijene 300-tinjak drugih artikala spuste na razinu od prosinca 2022.


Odluka Vlade je izvrsna, no trebamo vidjeti kako će se provoditi, upozorava poslovni savjetnik i stručnjak za maloprodaju Drago Munjiza, koji je komentirao i činjenicu da se mjere uvode uoči sljedeće, superizborne godine.


- Vlada je poslala jednu snažnu političku poruku i sad je to potrebno provesti. Stopa inflacije je 7,8 posto, a index potrošačkih cijena hrane čak i više raste. U teoriji oni ne bi smjeli raditi nešto što će im pokvariti izborne izglede. Ali do izbora je ipak dovoljno vremena da se vidi djeluju li ove mjere ili ne djeluju.


Riječ o vatrogasnim mjerama koje istječu pred izbore, podsjeća i Krešimir Sever..


- Treba očekivati da će se na neki način one i ponoviti, želi li Vlada dobiti potporu. Prostora ima i da se veliki trgovački lanci, ovih 10 najmoćnijih, usmjere dobavljačima pa da i dobavljači budu obzirniji u cijenama koje plasiraju prema trgovini. A onda jednako tako da se usporedno radi i na mjerama koje bi bile za jedno šire obuzdavanje inflacije. Na tome bi zajednički trebali raditi Vlada i Hrvatska narodna banka, koja je zadužena za stabilnost cijena, a sve to skupa traži i jedan razuman rast plaća i mirovina.

Najbitnije je da se zaustavi inflacija, poručuje Munjiza.


-Jedna stvar su socijalni transferi, koje kontinuirano Vlada treba unaprjeđivati. Porezna politika u biti radi te socijalne transfere i tu bi Vlada najviše trebala napraviti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici