Hrvatski radio

Prvi program

Sisak - nova destinacija međureligijskog dijaloga

05.09.2022.

13:42

Autor: HRT

Blaženka Jančić, muftija Aziz ef. Hasanović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Blaženka Jančić, muftija Aziz ef. Hasanović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Foto: Blaženka Dragašević / HRT

U četvrtak se otvara nova džamija i Islamski kulturni centar u Sisku. U emisiji Susret u dijalogu o doprinosu islamske zajednice u različitim životnim područjima govorili su muftija u RH Aziz ef. Hasanović i ministrica kulture i medija i predsjednica Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen Koržinek.

Islamska zajednica priprema se za otvorenje nove džamije i Islamskog kulturnog centra u Sisku. Bit će to jedna nova destinacija međureligijskog dijaloga i različitih kulturnih sadržaja, ističe muftija Hasanović. Projekt je vrijedan oko 8 milijuna eura, a najvećim dijelom u financiranju izgradnje sudjelovala je Turska agencija za suradnju i koordinaciju, a izgradnju je pomogla i Vlada RH. Stoga je i otvorenje Islamskog kulturnog centra i džamije u Sisku povjereno turskome predsjedniku Erdoganu koji će biti u službenom posjetu Hrvatskoj.

Džamija u Sisku je peta džamija u Hrvatskoj. Muftija Hasanović najavio je za početak listopada polaganje kamena temeljca za džamiju u Osijeku. U izradi je projektna dokumentacija za izgradnju džamije u Puli. U planu je i izgradnja u Dubrovniku, a postoje velike potrebe i za džamijom u Splitu gdje se vjernici okupljaju u prostorima unajmljenim od Grada Splita, u Poreču te Maljevcu na granici za BiH gdje se također priprema gradnja, ističe muftija Hasanović. Pomaganje vjerskih institucija islamskih zemalja u obnovi i gradnji džamija u Hrvatskoj muftija Hasanović nazvao je vjerničkom i humanom gestom dobročinstva.


Muftija Aziz ef. Hasanović

Muftija Aziz ef. Hasanović

Foto: Blaženka Dragašević / HRT

Vjerske zajednice prepoznate kao kulturni i obrazovni centri

Hrvatska je među prvim zemljama u Europi prije više od sto godina priznala islam kao službenu religiju, s islamskom zajednicom ima pravno uređene odnose i to je jedan okvir u kojem se islam u Hrvatskoj razvijao, kazala je ministrica kulture i medija i predsjednica Vladine komisije za odnose s vjerskim zajednicama Obuljen Koržinek. Istaknula je prostorna ograničenja s kojima se suočava islamska zajednica ali i druge vjerske zajednice te zalaganje Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i drugih resora koji nastoje pomoći da se za sve vjernike osiguraju prostori i mjesta gdje će moći prakticirati svoju vjeru.

Posebno je istaknula dobre odnose, povjerenje i međusobno uvažavanje te smatra kako je zadaća svih u društvu, a posebno onih koji su na odgovornim pozicijama da afirmiraju i dalje kulturu dijaloga i zajednički život.

Ministrica Obuljen Koržinek ističe da su vjerske zajednice u Hrvatskoj prepoznate, ne samo po onome što je njihova temeljna funkcije (skrb o vjernicima), nego kao pravi kulturni, obrazovni centri koji pomažu boljem povezivanju ljudi različitih religija. Zato je zanimljiv koncept u Sisku koji je zapravo širi kulturni odnosno društveni centar koji nije namijenjen samo islamskoj zajednici nego i svim građanima. Tako se razvijaju bolji odnosi, međusobno se upoznajemo i povezujemo.


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Foto: Blaženka Dragašević / HRT


Džamiji u Sisku račun za struju za protekli mjesec 46000 kn.


Otvorena pitanja – Zašto vjerske zajednice plaćaju industrijsku struju?


Muftija Hasanović uslijed općeg poskupljenja aktualizirao je pitanje previsokih računa koje za režije dobivaju vjerske zajednice. One, naime, plaćaju industrijsku struju što im znatno opterećuje budžet. Smatra da je to naslijeđe iz komunističkog sistema kada se otežavao rad vjerskim zajednicama. „Budući da je opredijeljenost Vlade i hrvatskoga društva da se olakša rad vjerskim zajednicama, mislim da bi vjerske zajednice trebale ići u kategoriju neprofitnih organizacija jer one to i jesu i kao takve bi trebale plaćati energente“, kazao je muftija Hasanović te najavio zajedničku inicijativu vjerskih zajednica prema Vladinoj Komisiji za odnose s vjerskim zajednicama. Ministrica Obuljen Koržinek kazala je da će i ovo pitanje biti obuhvaćeno u sklopu energetskog paketa koji će biti predstavljen narednih dana te ističe da će se naći rješenje kako bi se ta nelogičnost ispravila.


Međureligijski dijalog


Onaj koji istinski živi i svjedoči vjeru i koji se moli Bogu, bez obzira koje je vjeroispovijesti, taj ne može ne biti svakom svom sugrađaninu prijatelj i gledati u svakom drugom ljudsko biće kao što je i sam, poručila je ministrica Obuljen Koržinek. Muftija Hasanović najavio je daljnje aktivnosti u promicanju međureligijskog dijaloga, a među njima je susret muftije Hasanovića s papom Franjom u Kazahstanu već 14. rujna ove godine.


Susret u dijalogu

Susret u dijalogu

Foto: Blaženka Dragašević / HRT

Obnova crkve u Remetama se nastavlja

Ministrica Obuljen Koržinek u emisiji Susret u dijalogu komentirala je i obnovu Crkva MB Remetske, o čemu su se nedavno priopćenjem oglasili iz tog Svetišta ističući kako su već duže vrijeme potpuno zaustavljeni radovi na obnovi crkve radi mnogostrukih zahtjeva konzervatora. Ministrica je kazala da su u crkvi pronađeni Rangerovi vrijedni oslici, a projektanti taj segment restauracije nisu uključili u troškovnik. Istaknula je kako se radovi nastavljaju na ostalim dijelovima te se trenutno traži način kako bi se spomenuti oslici sačuvali. Smatra da je svima interes da se ta vrijedna kulturna baština sačuva jer nemamo puno tako vrijednih crkvi i objekata u ovom dijelu Hrvatske kao što je crkva u Remetama.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.