Hrvatski radio

Prvi program

Sram i sramežljivost

28.02.2022.

13:57

Autor: Hrvatski radio

Umijeće odrastanja

Umijeće odrastanja

Foto: pixabay / pixabay

Pretjerani sram ima snažan utjecaj na osobni i emocionalni razvoj djece, ponekad može predstavljati prepreku za ostvarenje njihovih životnih ciljeva

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Gradski ured uz socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Gradski ured za obrazovanje , sport i mlade organizirao je tribinu za roditelje "Sram i sramežljivost - što ćemo sad?" Tribinu je vodila  mr. dječje adolescentne psihijatrije  Andreja Radić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. A. Štampar"  iz službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti.

Sram je osjećaj koji se javlja oko druge - treće godine života, kada  dijete postane svjesno sebe i svojih postupaka, tada  se dijete, osoba  srami sebe kao osobe, za razliku od krivnje, koja se vrlo često javlja sa sramom, no usmjerena je na ponašanje. 

Mr. Andreja Radić je istaknula:

Umijeće odrastanja

Roditelji imaju veliku ulogu na razvoj srama, jer ponekad iz vlastite nemoći koriste posramljivanje kao odgojnu metodu . Drugi način je kada roditelji izlože dijete da nešto pokaže kako bi se pohvalili jer je  dijete napredno, pametno, a  dijete se ne osjeća dobro u takvoj situaciji. 

Ponekad i roditelji mogu osjećati sram, a to se događa kada su u pitanju njihove roditeljske kompetencije, usklađivanje poslovnih i obiteljskih odnosa. Tada iz tog osjećaja srama da su nešto pogriješili, mogu štiti svoje dijete, kada laže, krade i često nalaze opravdanje za takve postupke. 

Mr. Andreja Radić  objasnila je razliku između srama i sramežljivosti.


Umijeće odrastanja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Umijeće odrastanja

Biti roditelj, najteža je uloga koju nam je život dodijelio. Prihvatimo li je ozbiljno, tada nam se svakodnevno pitanja nameću sama – jesmo li dobro postupili, hoćemo li donijeti ispravnu odluku, što je za naše dijete najbolje? Ova pitanja postavljaju si i svi drugi koji rade s djecom i za njih – odgajatelji, učitelji, liječnici, psiholozi, defektolozi, sociolozi… a njima se pridružujemo i mi, novinari.

Poslušajte u Slušaonici