Hrvatski radio

Prvi program

Štern: Vlada je trebala zabraniti izvoz i nafte, a ne samo plina

14.09.2022.

17:30

Autor: Miruna Kastratović/Kristijan Pelc

Davor Štern, energetski stručnjak

Davor Štern, energetski stručnjak

Foto: HTV / HRT

MOL ne može spriječiti vladinu odluku da plin proizveden u Hrvatskoj ostaje u Hrvatskoj, ali MOL i mirovinski fondovi mogli bi tražiti kompenzaciju za limitiranu cijenu u odnosu na tržišnu, rekao je energetski stručnjak Davor Štern u emisiji Hrvatskoga radija Dnevni ritam.

MOL tu ne može ništa, kaže Štern, jer je plin fizička roba, koja se proizvodi  u Hrvatskoj i pod hrvatskom je ingerencijom. Zabrana izvoza plina je ok, ali negdje će se morati nadoknaditi gubici.


- I ono što može napraviti ne samo MOL, nego i mirovinski fondovi, koji su isto tako dioničari u INI, kompenzaciju zbog limitirane cijene u odnosu na onu koja se postiže na tržištu,


Šterna je iznenadilo što je vlada zabranila samo izvoz plina, a ne i nafte.


- Izvoz nafte je već izazivao prijepore jer se nafta iz Hrvatske vozi u Mađarsku na preradu. Vladina se odluka trebala odnositi i na zabranu izvoza nafte koju treba preređivati u riječkoj rafineriji - rekao je Štern.

Podjetimo, ministar gospodarstva Davor Filipović, danas je najavio kako će sav hrvatski plin, znači plin proizveden u Hrvatskoj, ići hrvatskim građanima, poduzetništvu i hrvatskim institucijama.


- Takva odluka se danas donijela, kao i odluka u kojoj se nalaže INI da poveća proizvodnju plina u Hrvatskoj koliko je to u ovom trenutku maksimalno moguće, a to je za 10 posto. INA će sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj prodavati HEP-u i to po najnižoj cijeni koju je odredila HERA, a to je cijena za građanstvo. Nakon toga će HEP sav taj plin dalje distribirati i našim građanima, bolnicama, vrtićima i svima kojima to bude potrebno sukladno odlukama Vlade. Odluka je donesena danas i danas ću o tome informirati predstavnike MOL-a, a prošli tjedan im je već najavljeno da ćemo to napraviti. Cilj je sigurnost opskrbe plinom kao i funkcioniranje cijelog sustava.


MOL to ne može spriječiti, ponavlja Davor Štern ali je pitanje nadoknade.


- Kao što rekoh, po meni je ta uredba trebala sadržavati i zabranu izvoza nafte i korištenje isključivo te nafte za preradu u riječkoj rafineriji, kaže Davor Štern.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.