Hrvatski radio

Prvi program

SUČEVIĆ: Vladine antiinflacijske mjere dijelom su smislene, ima populizma, a neke su su već mogle napraviti

03.10.2022.

17:22

Autor: Aleksandra Funes/Miruna Kastratović

Danko Sučević, ekonomski analitičar

Danko Sučević, ekonomski analitičar

Foto: HTV / HTV

Početkom listopada na snagu su stupile mjere iz vladina antiinflacijskog paketa. U Dnevnom ritmu našeg Prvog programa financijski stručnjak Danko Sučević rekao je kako je jedinstvenu ocjenu mjerama teško dati. Neke potpuno podržava, a neke smatra da nisu dobre, ni kratkoročno, ni dugoročno dok su neke dobre kratkoročno, ali dugoročno nikako. 


- Opća ocjena je da je dosta toga smisleno i u skladu s onim što rade i druge zemlje u EU. Ima i populizma, a dosta je toga što se već i moglo napraviti ili je planirano da se napravi "i ovako i onako".   

Jesenski paket za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena bio je tema i današnje sjednice Gospodarsko -socijalnog vijeća. Iako je većina socijalnih partnera bila je uključena u njegovu izradu, danas je sve predstavljeno kompletnom sastavu vijeća, rekao je nakon sjednice ministar rada i mirovinskoga sustava Marin Piletić.


- Socijalni partneri su podržali mjere, ali su iznijeli i svoje prijedloge za poboljšanje, posebice u drugim mjerama uz energente, koje nisu bile obuhvaćene ovim vladinim paketom. Pa smo se obvezali do slijedeće sjednice razmotriti što je moguće i o tome izvijestiti članove GSV-a. 


Vlada je povećala i iznose neoporezivih primitaka te tako poduzetnicima dala dodatnu mogućnost i prostor za stimulaciju i nagrađivanje zaposlenih. Od prvog dana listopada neoporezivi iznos primitka za prigodne nagrade tako raste s tri na pet tisuća kuna godišnje, za novčane nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika s pet na 7,5 tisuća kuna godišnje, za dar djetetu do 15. godina starosti sa 600 na tisuću kuna godišnje. Glavna direktorica HUP-a Irena Weber.


- Tražimo od Vlade smanjivanje poreznog opterećenja rada, vrlo konkretno, tražili smo povećanje osobnog neoporezivog odbitka sa 4 tisuće na 5 tisuća kuna. Također smo tražili smanjivanje porezne stope poreza na dohodak s 20 na 15 % jer smatramo da bi to najsnažnije i najefikasnije utjecalo na povećanje plaća radnika s najmanjim plaćama. Ujedno podsjećam da je broj zaposlenika s minimalnim plaćama pao s 50 tisuća na 35 tisuća što samo po sebi govori da je tržište rada ipak efikasno i da poslodavci "sami od sebe" podižu plaće svojim radnicima, a sve u cilju zadržavanja najmotiviranije, najkvalitetnije i najtalentiranije radne snage.


Jesenski paket mjera uključuje i ograničavanje rasta cijena energenata, što je za poduzetnike od ključne važnosti za poslovanje, ističe Weber.


- Mi apsolutno očekujemo intervenciju Vlade u dijelu i cijena plina na tragu onoga što smo vidjeli sa električnom energijom. U posljednjih nekoliko dana mi smo se najviše fokusirali na osiguranje dobave plina našim poduzetnicima koji su morali mijenjati opskrbljivača. Tu je bilo dosta komunikacije s našim članovima, poduzetnicima i nadležnim ministarstvom i mislim da je to uspješno odrađeno.


Na što su upozorili sindikati - sindikalist Krešimir Sever.


-  U nadzoru cijena nekih prehrambenih artikala otvorile su se cijene nekakvih prerađevina od osnovnih sirovina tih artikala bilo da je riječ o piletini, svinjetini ili nečemu drugome. jednako tako kad je riječ o ogrjevu ili ogrjevnom drvu informirani smo da je npr. cijena peleta drastično skočila u posljednje vrijeme, neovisno o tome što se Vlada odrekla velikoga dijela PDV-a upravo na tome području. 


Dodao je kako im je detaljno predočeno stanje i mjere te kako su socijalni partneri na sjednici GSV-a dogovorili da će se u prosincu proanalizirati primjenu mjera kako bi se vidjelo treba li što doraditi ili poboljšati.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.