Hrvatski radio

Prvi program

Sarnavka: Sustav ne funkcionira, deklarativne izjave i ono što piše na papirima, u praksi se ne vidi

25.11.2022.

18:15

Autor: Miruna Kastratović

Nasilje nad ženama

Nasilje nad ženama

Foto: Ilustracija/Davor Puklavec / Pixsell

Broj žena koji se od početka godine zbog nasilja obratio udruzi Babe porastao je za čak 25 posto, poručili su na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama iz udruge koja je ove godine pružila pomoć i savjetovanje za 1545 korisnica. Svaka treća žena u Europskoj uniji doživjela je fizičko ili seksualno nasilje i ono se događa u svim državama članicama. U Hrvatskoj, u usporedbi sa prijašnjim godinama, povećao se broj prijavljenih kaznenih djela, a smanjio se broj prekršajnih, na što upozorava i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Posebno je u porastu online nasilje, a svaka druga mlada žena pretrpjela je taj oblik nasilja. 


O toj temi u Dnevnom ritmu razgovarali smo sa bivšoj predsjednicom udruge Babe i danas predsjednicom zaklade Solidarna Sanjom Sarnavkom i sa jednom od organizatorica mirnog okupljanja "Solidarno sa ženama Irana" u Rijeci Ivom Davorijom. 

U Rijeci je održano mirno okupljanje i umjetnički program povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pod nazivom "Solidarno sa ženama Irana". Riječ je o malo manje tipičnom načinu obilježavanja Međunarodnog dana kaže Iva Davorija.


- Takozvani umjetničko-aktivistički program kojim ćemo vrlo simbolički obilježiti današnji dan upozoravajući na situaciju u Iranu koja nekako zaokružuje cijelu priču s obzirom da i povijest obilježavanja današnjeg dana je započela 1960. tako što je tadašnji diktatorski režim Dominikanske republike ubio sestre Mirabal koje su se protiv njega borile. I to je ono što žene danas u Iranu i dalje proživljavaju. 


Iva Davorija navodi i poruke koje su željeli poslati.


- Najvažnija i najglasnija i nešto što kao aktivistkinje ovdje u Hrvatskoj i diljem svijeta upozoravamo i naglašavamo je da su žene jednako žrtve patrijarhalnog sustava u svakom kutku ovog planeta. i ovo što imamo u Iranu je zapravo jedan od suvremenih simbola onoga što se zapravo dešava na nekakvim mikrorazinama svugdje u svijetu i on nije iznimka i nije jedini. I zato želimo naglasiti da borba protiv nasilja nad ženama je u biti svačija borba jer je riječ o patrijarhalnom sustavu koji vrši represiju i razlike su eventualno u razinama kontrole. pa recimo taj sustav u državnim organima tu kontrolu otvoreno provodi kao u Iranu ili nekim suptilnijim razinama kao što recimo imamo situaciju u Hrvatskoj.


Iva Davorija još jednom ponavlja kako nasilja nad ženama ima svugdje i o tome treba progovarati.


- Ali moramo isto tako i ozbiljno shvatiti sve dozvoljene i dopuštene načine borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja kao rezultata patrijarhata. Situacija u Iranu se svima nama lako može dogoditi i ne smijemo dozvoliti da se zaboravi da je nasilje rodno utemeljeno odnosno specifično u kojem su najčešće žrtve žene. I zato je naša poruka: dok sve nismo slobodne, nijedna nije slobodna. 


Sustav ne funkcionira, kaže Sanja Sarnavka.


- I sve ono što je zamišljeno na papiru u stvarnosti se ne provodi. Primjerice u saboru sam čula podatak da je na jednoj edukaciji, gdje je bilo osamdeset osoba koje se po zakonu bave nasiljem, devedeset njih nije uopće pročitalo cijelu Istambulsku konvenciju. Dakle, imate s jedne strane političke i deklarativne izjave od premijera do ministara o nultoj toleranciji na nasilje, a s druge strane kad krenete u život i kad se počnete baviti nasiljem onda vidite da je to u praksi apsolutno daleko od svega onoga što mi na papiru nalazimo. Vi sa blagim kaznama koje su užasno blage, netko za neku krađu dobije po dvadeset godina, do nedavno je nasilje bilo tretirano kao prekršaj i najčešća je kazna bila novčana kazna jer su nam zatvori prepuni. I to onda ide iz zajedničkog obiteljskog budžeta pa to onda to nasilje koje trpe plaćaju i djeca i žrtva.


Sanja Sarnavka dalje dodaje.


- Često bude situacija, kad dođe do obiteljskog nasilja, da se hapse oboje, pogotovo ako su maloljetna djeca prisutna, jer on je nju tukao, a ona je vrištala pa su jednako uznemirili i susjedstvo i djecu. Znači ne pristupa se ozbiljno tom problemu, a kamoli ono što se u svim dokumentima propisuje da bi trebao postojati timski rad svih institucija jer se komunikacija kod nas teško uspostavlja, a problemi su tako slojeviti da bez timskog rada ne možete ništa napraviti.  


Primjerice kroz Fond Spasime, koji je do sada funkcionirao unutar Zaklade Solidarna, najčešće su molbe žena da im platimo tri mjeseca stanarinu, jer su htjele otići iz nasilja, ali nemaju sredstava, nemaju gdje živjeti. S druge strane na razini države 500 je praznih stanova koji trunu i država plaća režije i komunalije, a ima beskućnika, žrtava nasilja...

Imamo s jedne strane političke i deklarativne izjave premijera i ministara o nultoj toleranciji na nasilje, a s druge strane, kad krenete u život i kad se počnete baviti nasiljem, onda vidite da je to u praksi apsolutno daleko od svega onoga što mi imamo na papiru.

Sanja Sarnavka

Borba protiv nasilja nad ženama je u biti svačija borba, jer je riječ o patrijarhalnom sustavu koji vrši represiju i razlike su eventualno u razinama kontrole. Pa recimo sustav državnim organima tu kontrolu otvoreno provodi kao u Iranu ili nekim suptilnijim razinama kao što recimo imamo situaciju u Hrvatskoj.

Iva Davorija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici