Hrvatski radio

Prvi program

Sutkinja Ivana Bilušić: Edukacija sudaca iz različitih resora pomoći će u suzbijanju obiteljskog nasilja

18.09.2023.

20:50

Autor: Igor Okičić

Prošle godine ubijeno 19 žena

Prošle godine ubijeno 19 žena

Foto: Frame studio / SHUTTERSTOCK

U sklopu velikih promjena u zakonodavnom okviru koje se odnose na suzbijanje nasilja nad ženama, najavljena je specijalizacija sudaca za rad na predmetima nasilja u obitelji i nad ženama.

 

Novim zakonskim izmjenama uvodi se specijalizacija sudaca za predmete vezane uz nasilje nad ženama radi unaprjeđenja njihove zaštite. Predlažu se izmjene Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakona o sudovima s ciljem pooštravanja kaznenopravne politike, unaprjeđenja sustava zaštite žena - žrtava nasilja, te uvođenja specijalizacije sudaca za predmete vezane uz nasilje nad ženama. Specijalizacija će doprinijeti osnaživanju i osvješćivanju pravosudnih dužnosnika za problematiku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Uskoro će biti objavljen javni poziv za sve zainteresirane.


Sutkinja Ivana Bilušić koja je i članica Radne skupine za unaprjeđenje zakonodavnog okvira zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji kako takve edukacije nisu korisne samo polaznicima, nego i voditeljima zato što su koncipirane na način da polaznici dolaze iz različitih resora.


- Oni koji rade bilo na prekršajnom dijelu postupka, bilo na kaznenom, mogu na jednom mjestu uspostaviti međusobni dijalog. Mogu vidjeti što se događa u onom resoru za koji nisu inače nadležni i za koji ne znaju kako funkcionira. To je velika vrijednost ovih radionica koje već traju od 2018. godine. 


Cilj svih ovih zakonodavnih izmjena i podizanja svijesti je obazriv pristup prema žrtvi, adekvatna informiranost žrtve o njezinim pravima i poruka, ne samo počinitelju nasilja u obitelji, nego i zajednici da se takvo nasilje ne isplati i da će biti adekvatno kažnjeno. Upravo to pridonosi suzbijanju nasilja i to je velika vrijednost koju donosi Pravosudna akademija, kaže sutkinja Bilušić. Smatra kako će to doprinjeti adekvatnoj specijalizacija stručnjaka koji će se baviti nasiljem u obitelji. 


- Teško je sada procijeniti koliko će sudaca morati proći tu edukaciju. To će biti u rukama predsjednika svakog pojedinog suda i ovisit će o potrebama sudova. Ima sudova koji imaju veći priljev takvih predmeta, a ima i onih sudova koji imaju malo takvih predmeta. Nasilje u obitelji su samo jedni od predmeta kojima se prekršajni i kazneni suci bave.


Hoće li oni koji prođu specijalizaciju i budu se redovito usavršavali o toj problematici ubuduće jedini raditi na tim predmetima?


- Još uvijek u nacrtu izmjena zakona o sudovima postoji baš taj uvjet da, ako sudac nije prošao edukaciju o obiteljskom nasilju, ne može suditi u takvom predmetu, poručila je sutkinja Bilušić.


Dosad je kroz edukacije Pravosudne akademije o ovoj problematici prošlo 894 polaznika, ističe ravnateljica Pravosudne akademije Kristina Bekavac.


- Kazneni odjel Vrhovnog suda ići će u dodatan nadzor postupanja u predmetima nasilja u obitelji. Nadzor bi trebao biti edukativnog karaktera jer će se ukazivati na bolje obrazloženje presuda u ovakvim predmetima, što je jako bitno.


Često se spominje neusklađenost u postupanju državnih odvjetnika i sudaca u slučajevima obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama. O tome je ministar pravosuđa imao nedavno sastanak s Vrhovnim sudom i glavnom državnom odvjetnicom. 


- Zapravo je odgovornost suca da procijeni hoće li nekom tko je prijavljen da je učinio kazneno ili prekršajno djelo, odrediti istražni zatvor. Zakonski tekst je podložan našoj interpretaciji. Zato mi na tim radionicima želimo podijeliti među sobom dobru praksu, upoznati druge dijelove Hrvatske i praksu Vrhovnog suda. Moramo istaknuti važnost ne samo pravovremene i adekvatne reakcije prema žrtvi, nego i ujednačenost reakcije, poručuje sutkinja Bilušić.


Podsjetimo, 22. ovog mjeseca obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama kojim se želi podići svijest o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje. Obilježava se u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici