Hrvatski radio

Prvi program

TEMA DANA: Izbori u BiH

04.10.2022.

16:30

Autor: Kristijan Pelc/Miruna Kastratović

Izbori u BiH: Brojanje glasova

Izbori u BiH: Brojanje glasova

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Na izborima u Bosni i Hercegovini, za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda izabran je Željko Komšić, za bošnjačkog člana Denis Bećirović, a za srpskog Željka Cvijanović. Izbori su ostali u sjeni iznenadne odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta, koji je sat nakon zatvaranja birališta, donio odluku o izmjenama Izbornog zakona. 


Tko je nakon svega najveći pobjednik, a tko gubitnik? Na koji će se način izbori odraziti na jednakopravnost Hrvata, što će donijeti izmjene izbornog zakona te je li BiH-a nakon ovih izbora bliža europskim integracijama? O tome su u Temi dana Dnevnog ritma govorili Senada Šelo Šabić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose, profesor s Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba Božo Skoko, te sociolog s Instituta za društveno politička zbivanja iz Mostara Ivan Vukoja.

Govoreći o rezultatima izbora Vukoja smatra da je riječ o očitoj anomaliji i neustavnosti izbornog zakona, jer po četvrti put imamo činjenicu da je pozicija hrvatskog člana Predsjedništva uzurpirana. Činjenica da Hrvati ne mogu ostvariti pravo na predstavnike u Predsjedništvu BiH govori da Hrvati nisu konstitutivni. 


- Time je grubo prekršen Ustav BiH i Daytonski sporazum. Dva dana nakon izbora situacija u Mostaru, nakon Schmidtove odluke, ukupni politički odnosi u BiH ipak su se relaksirali, zaključuje Vukoja.


A o tome hoće li, i u kojoj mjeri, nakon ovih izbora doći do otklanjanja mogućnosti blokada procesa u Federaciji BiH, lakšeg donošenja zakona, te izbora ustavnih sudaca govorila je Senada Šelo Šabić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose. Ne smatra da je BiH sada nužno bliže EU integracijama, jer mora doživjeti suštinske promjene kako bi ispunila kriterije. 


- Nažalost odnosi između Hrvatske i BiH nakon ovih izbora neće se promijeniti. 


Profesor s Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba Božo Skoko komentirao je današnje izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. 


- Potez visokog predstavnika Schmidta jest pomak i tu ima zasluga hrvatske Vlade. Smatram da je najveće iznenađenje izbora uspjeh Denisa Bećirovića i poraz Bakira Izetbegovića. 


Bećirović je daleko umjerenija opcija i suprotnost Izetbegoviću, dodaje Skoko i zaključuje da je ujedinjena oporba uspjela izgurati Izetbegovića i učiniti ga gubitnikom izbora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.