Hrvatski radio

Prvi program

Tema dana: Može li Vlada stati na kraj divljanju cijena?

05.01.2023.

20:39

Autor: Igor Okičić

Cijene hrane?

Cijene hrane?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

O tome može li Vlada obuzdati podivljali rast cijena nakon uvođenja eura raspravljalo se u Dnevnom ritmu Hrvatskog radija u kojem su gostovali predsjednica Udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević i ekonomski analitičar Damir Novotny.

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade pozvao sve one koji su neopravdano povisili cijene da ih vrate na razinu od 31. prosinca. Najavio je pritom snažnu vladinu intervenciju i provjere Državnog inspektorata za one koji su to učinili u procesu zamjene kune eurom, istaknuvši da su poskupljenja zbog uvođenja eura potpuno neopravdana.


Vlada ima mehanizme za to, ali to treba odraditi upravo onako kako je to premijer najavio, istaknula je Ana Knežević iz udruge za zaštitu potrošača.


- Sve ono što je 31. 12. imalo jednu cijenu, a 1. 1. drugu cijenu, je nepoštena poslovna praksa i sve može biti kažnjeno i vraćeno na tu prethodnu cijenu. Nama su ljudi prijavljivali šokirani onime što su plaćali 31. 12., a što 2. 1. Prvi dan su to uglavnom bile kave, cigarete, kruh pa je onda krenulo sa parkingom i prehrambenim namirnicama. Imamo dojave da su lijekovi poskupjeli 30 posto.


U svim segmentima su cijene otišle gore. Zapravo ono što smo cijelo vrijeme govorili da će se dogoditi povećanje i zaokruživanje cijena kojeg je bilo i u Sloveniji i u Austriji i u Italiji. Tvrditi da kod nas toga neće biti bila je iluzija i sad vidimo gdje smo došli. A građani su revoltirani jer smo imali cijelu 2022. godinu povećanje cijena i sad se nastavlja u 2023. Mora se tome radikalno stati na kraj.


A da će se stanje s divljanjem cijena polako smirivati u idućim danima smatra ekonomski analitičar Damir Novotny.


- Pitanje je gdje kupujete. Ako kupujete u Osijeku, naravno da su cijene niže nego u Dubrovniku. Trebalo bi razlučiti učinke ulaska u euro područje i cijene zbog inflacije. Kada je Slovenija ulazila u euro zonu, oni su imali stopu inflacije 1,2 posto. Najprije su napravili devalvaciju slovenskog tolara. Mi to nismo napravili. Naše cijene su bile relativno niske. Cijene hrane su bile dvadeset godina najniže u Hrvatskoj povijesti i to nitko ne može poreći.


Svi su se složili prilikom nepoštenog povećanja cijena treba reagirati Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i naplaćivati drakonske kazne. Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da se ta agencija većinom bavila efemernim problemima poput "udruživanja tri pekare u Osijeku i tri taksista koji su dogovorili cijene".


- Ne smijemo zaboraviti da je Hrvatska vlada u sukobu interesa jer je dioničar kod jednog od najvećih distributera goriva u našoj zemlji, istaknuo je Novotny.


U emisiju su se javljali i slušatelji koji su upozorili da su na vlastitoj koži osjetili da su zaista cijene porasle u svim sektorima poput poskupljenja lijekova i kozmetičkih proizvoda. Cijene grijanja su kažu također porasle. Cijene su ponekad u Hrvatskoj čak i do 100 posto više nego u Njemačkoj, rekao je jedan slušatelj koji je kaže nedavno bio u Poljskoj u nabavi svih vrsta namirnica, gdje su cijene također neusporedivo manje nego u Hrvatskoj. Poskupio je i parking u mnogim gradovima.


- To je malo nejasno. Parkirališta se ne griju i asfalt se ne nabavlja iz Ukrajine, istaknuo je slušatelj.


Predsjednica udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević nada se da će Vladini alati u obuzdavanju cijena pomoći.


- Prošla godina je bila katastrofa, ako se sada i ovo nastavi, onda ne znam gdje nas to sve skupa vodi. Mi kontroliramo cijene u sklopu projekta "Tajni kupac u zaštiti potrošača." Nama u udruzi samo javljaju da svi povisuju cijene, a ne da ih smanjuju. Primamo samo loše vijesti.


Naša je percepcija uvijek da loše živimo, zaključio je na kraju ekonomski analitičar Damir Novotny i završio ironičnim citatom.


- U kapitalizmu čovjek izrabljuje čovjeka. U socijalizmu je obrnuto.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici