Hrvatski radio

Prvi program

Tema dana: Zbog obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj opet žestoki sukob premijera i predsjednika

24.11.2022.

21:02

Autor: Igor Okičić

Mato Palić, ustavnopravni stručnjak

Mato Palić, ustavnopravni stručnjak

Foto: HRT / HRT

Zoran Milanović optužuje Andreja Plenkovića da krši Ustav i terorizira državu, a premijer kaže kako nije riječ o kršenju Ustava, nego o igri skrivača.


Napokon su se doznale pojedinosti o sudjelovanju pripadnika hrvatske vojske u misiji Europske unije za vojnu pomoć Ukrajini. U njoj će sudjelovati 80 vojnika, a u Hrvatsku bi trebalo doći stotinu ukrajinskih. Vlada je, naime Saboru uputila prijedlog o sudjelovanju Hrvatske vojske u europskoj vojnoj misiji pomoći Ukrajini. Tri su načina pružanja pomoći ukrajinskoj vojsci. Da naši časnici budu u zapovjednim strukturama misije, da hrvatski vojnici budu dio onih vojski unutar EU-a koje će obučavati ukrajinske vojnike te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj. Premijer Plenković očekuje pozitivnu odluku Sabora.

U emisiji Dnevni ritam svoje je viđenje situacije iznio ustavni stručnjak Mato Palić.


- U ovoj situaciji naš Ustav jasno definira da odluku predlaže Vlada koja mora imati prethodnu suglasnost predsjednika Republike, da ju donosi Hrvatski sabor većinom glasova svih zastupnika, ali ako iz nekog razloga predsjednik Republike odluči uskratiti tu prethodnu suglasnost, takva se odluka može donijeti samo dvotrećinskom većinom glasova u Saboru, dakle nije dovoljna ova natpolovična većina nego je potrebno da i jedan dio parlamentarne opozicije podrži donošenje takve odluke.


Vladajući trenutno za tu odluku trebaju još 24 glasa oporbenih zastupnika.


- Ako ne bude bio dovoljan broj glasova odluka neće biti donesena i niti će ukrajinski vojnici dolaziti u Hrvatsku, niti će naši ići sudjelovati u zapovjedništvo te misije Europske unije, niti će naši časnici sudjelovati u obuci ukrajinskih vojnika na teritoriju drugih članica Europske unije, poručuje Mato Palić.


Jasno je definirano u kojim situacijama Sabor može dvotrećinskom većinom nadomjestiti uskraćeni supotpis predjednika Republike, ali i kada Sabor to ne može napraviti, ističe ustavni stručnjak Mato Palić.


- Samo onda kada oružane snage RH prelaze hrvatske granice radi vježbe i obuke u okviru međunarodnih organizacija kojima je Hrvatska pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora, odnosno radi pružanja humanitarne pomoći. Isto vrijedi za Oružane snage drugih država saveznica koje dolaze na vježbu i obuku u RH. Ovdje se Vlada u prijedlogu odluke nije pozvala na te odredbe Ustava nego se pozvala na druge odredbe, kod kojih Ustav predviđa tu mogućnost da Sabor dvotrećinskom većinom glasova nadomjesti uskraćeni supotpis predsjednika Republike, zaključuje Mato Palić.


U emisiju su se javljali i slušatelji. Većina je apelirala na nužnost dogovora između predsjednika i premijera, jer donošenje takvih odluka, bez suglasnosti državnog vrha, zabrinjava. Neki smatraju da bi se u ovom pitanju trebao oglasiti i Ustavni sud, a neki su pak kritizirali jednostrani potez premijera Andreja Plenkovića da ovu odluku nameće bez dogovora s predsjednikom Zoranom Milanovićem.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici