Hrvatski radio

Prvi program

Tko stoji iza napada u Rusiji

24.05.2023.

08:28

Autor: Kristijan Pelc

Mario Galić – vojni analitičar

Mario Galić – vojni analitičar

Foto: HRT / HRT

Nakon što su samoproglašeni ruski partizani izveli prekogranični napad u Rusiji, ruske snage tvrde da su protjerale naoružane skupine preko granice u Ukrajinu. Britansko Ministarstvo obrane javlja da su se Ruske sigurnosne snage vjerojatno sukobile s partizanima na najmanje tri lokacije u Belgorodu. Rusija i dalje tvrdi da je zauzela Bahmut, a Ukrajina kaže da ukrajinske snage nadziru neke ceste, industrijske pogone na jugozapadu, te da sporo napreduju na rubnim područjima.


Umirovljeni general američke vojske Mark Hertling napisao je na Twiteru da će se grupa Wagner suočiti s katastrofom sljedeći tjedan jer su "njihove snage okružene ukrajinskim borcima u Bahmutu". Za to vrijeme ne prestaje pomoć zapada Ukrajincima. Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je kako se nada da će dostava aviona F-16 početi uskoro. 

O ruskim partizanima koji su doveli i do evakuacije lokalnog stanovništva u Belgorodu, vojni analitičar Mario Galić kaže da se ne zna mnogo. No poznato je da su se i prije početka ruske agresije, u Poljskoj obučavali pripadnici bjeloruskog pokreta otpora koji su namjeravali izazvati pobunu protiv Lukašenka. Oni su se nakon početka ruske agresije pridružili ukrajinskoj strani protiv Rusa.


- Mora se reći i da napadi naoružane ruske opozicije, tj. partizana, nisu prvi. Ovaj napad nije prvi, međudim dosadašnji su bili puno manji i izvodile su ih manje diverzantske skupine od 4 do 5 ljudi, a uspijevali su čak i sabotirati vlakove u dubini ruskog teritorija, kaže Galić.


Oni su dodaje, poprilično aktivni, a sada su prvi put napali s većim snagama.


- Ukrajinski izvori spominju 50 do 500 ljudi veličinu jedne bojne. Upad je bio kratak, od oko dva dana, i onda su se povukli.


Galić dodaje kako je jasno da su napadi povezani s Kijevom jer takva organizacija nije moguća bez podrške matične države. Ipak drži kako to nema veze sa ukrajinskom protuofenzivom, iako su mnogi ruski blogeri ustvrdili da je baš to početak ofenzive.


- Njima ne odgovara da se previše priča o Bahmutu, znamo tko ga je osvojio (Wagner op.a.), a to su već unutarnje političke borbe u Rusiji. Ovo nije početak velike ukrajinske protuofenzive, iza njih stoji ukrajinska obavještajna služba koja ih oprema i naoružava. To nije djelatnost ukrajinske vojske, nego obavještajne službe, kaže analitičar.


Čelnik Wagnera, Jevgenij Prigožin, iskoristio je incident u Belgorodskoj Oblasti kako bi kritizirao rusko vodstvo. Optužuje ih da su svojim nedjelovanjem ostavili rusku granicu nebranjenom. O tome mogu li Rusi pokrivati dugačku liniju fronta s Ukrajincima i braniti rusku granicu od diverzantskih napada ruskih partizana Galić ističe da je to veliki problem za Ruse jer Prigožin koristi svaku priliku da se sukobi s vodstvom ruske vojske, pa tako i ovu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici