Hrvatski radio

Prvi program

Triptih Matoševih "Umornih priča"

26.02.2022.

08:23

Autor: Hrvatski radio

sa snimanja "Umornih priča"

sa snimanja "Umornih priča"

Foto: - / Hrvatski radio

Radijska dramatizacija Matoševe tri kratke priče iz zbirke „Umorne priče“ (1906.) prati sudbine tri mlada čovjeka čiji se životi raspadaju jer su htjeli živjeti u ime ideala: mladi novinar htio je beskompromisno kritizirati društvo, mladi slikar htio je dotaknuti ljubavni i umjetnički ideal u jednom, a siromašni student suosjećajno spasiti osobu u nevolji. Osim što ih plemenita nastojanja pogode kao bumerang i unište im živote, u lice im se naceri ciničan, neosjetljiv svijet koji ne priznaje život iz takvih pobuda. Redateljica Iva Srnec Hamer i autorica dramatizacije Dina Vukelić, današnji predstavnici mlade generacije, u ovoj Matoševoj prozi s namazima pathosa i ironije, osjetili su odjek današnjeg vremena, podjednako nemilosrdnog prema ideji ostvarivanja životnih ideala kao što je to bilo prije više od stotinu godina. Njihov redateljsko-dramaturški zahvat objedinio je priče glasovima zbora koji se ili rugaju ili zahtijevaju ili licemjerno suosjećaju ili najavljuju strašni kraj. Mlada redateljica Hamer-Srnec imala je i jaku autorsku potporu skladatelja Marka Milovca koji je svojom glazbom sugestivno objedinio unutarnji i vanjski svijet Matoševih priča. 

dio glumačkog ansambla "Umornih priča"

dio glumačkog ansambla "Umornih priča"

Foto: - / Hrvatski radio

Kad ne bijah, bijah sjena. Kada me ne bude, bit ću sjena. Ja sam sjena od onoga što bijah, i od onoga što ću biti, sjena između danas i sutra, sjena između dvije sjenaste vječnosti. Misao je sjena. Svijet je sjena. Sve, sve je sjena.

A.G. Matoš (Sjena, iz "Umornih priča")

U glumačkoj podjeli „Umornih priča“ okupio se ansambl mladih glumaca koje je velikodušno glumački podržala sjajna i Dramskom programu Hrvatskoga radija odana - Jelena Miholjević. Glavne uloge u tri priče igraju: Matej Đurđević, Rok Juričić i Petar Atanasoski. U ostalim ulogama: Danijel Radečić, Laura Božnjak, Katarina Madirazza, Domagoj Janković i Marko Hergešić. „Umorne priče“ imale su i svoju kazališnu premijeru u lipnju 2021 godine, a predstava je nastala kao prva suradnja Empiria teatra i produkcijske kuće Eurokaz

Iva Srnec Hamer, redateljica i kazališnog i radijskog uratka, dugogodišnja je dramska pedagoginja Gradskog kazališta Trešnja i koordinatorica dramskog studija istog kazališta, te osnivačica Empiria teatra. Dramatizaciju potpisuje sad već stalna suradnica Dramskog programa, mlada dramaturginja, Dina Vukelić. Ton majstorica je Katarina Račić, skladatelj Marko Milovac. Urednica emisije: Lada Martinac Kralj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija "Izlog dramskog programa" predstavlja izbor najnovijih radiodramskih ostvarenja iz cjelokupnog repertoara Dramskog programa a koji se odnosi na duge dramske forme. Tako se na Prvom programu pretpremijerno mogu čuti emisije ostvarene u sklopu ciklusa Radio igra, Radio drama, Radio atelje i Dokumentarna radio drama. Izlog (u svojoj novoj koncepciji, a koja počinje 10. rujna 2022.) svaki mjesec slušateljima nudi tri i više pretpremijera, dok se u preostalim terminima mogu slušati emisije nagrađane na međunarodnim festivalima ili koje su nas na takvim festivalima predstavljale. "Izlog", također, uzima u obzir profil kanala na kojem se emitira, a i mogućnost obilježavanja određenih važnih datuma posebnim radiodramskim emisijama. Raznolik, zanimljiv, intrigantan i zabavan nudi širok dijapazon autora, tema, dramskih i redateljskih rukopisa, glumačkih glasova i zvučnih slika!

Poslušajte u Slušaonici