Hrvatski radio

Prvi program

Tvrda kohabitacija - konačna rastava?

21.04.2022.

15:54

Autor: Marija Gerbec Njavro

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Foto: Slavko Midzor/Dino Stanin / Pixsell

Iako suradnja premijera i predsjednika ni do sada nije bila na visokoj razini - Plenković ju je zbog svih Milanovićevih uvreda na njegov, ali i na račun vlade i HDZ-a odlučio u cijelosti prekinuti. 

To stvara, napominje politički analitičar Žarko Puhovski, protuustavno stanje.


- Ako se oni prestanu međusobno dogovarati, ako se stvar svede na dopisivanje, onda se po mom shvaćanju djeluje mimo ustava i tu onda svi cirkusi i svi vicevi ostaju po strani i nalazimo se pred ozbiljnim problemom. 


Da je riječ o protuustavnom stanju smatra i bivši predsjednik Ivo Josipović, te navodi kako je za funkcioniranje države svejedno hoće li ili neće dva najviša dužnosnika zajedno polagati vijence na komemoracijama, ali jest važno da surađuju barem u onim područjima u kojima prema ustavu imaju zajedničku nadležnost, ili u kojima bez suradnje država ne može optimalno funkcionirati. Prije svega tu misli na nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku.


I do sada je između različitih premijera i predsjednika bilo neslaganja i napetosti, ali situacija nikada nije bila kao sada, rekla je bivša premijerka Jadranka Kosor. 


- Bojkot vrhovnog zapovjednika bio bi zaista opasan presedan to bi bilo protuustavno. Ta vrsta bojkota u zastrašujuće neugodnu situaciju dovest će one koji rade u sigurnosnim službama. 


S obzirom na Milanovićev ulični žargon, politolog Pero Maldini opravdanim smatra premijerov prekid suradnje, jer, kaže, treba imati želudac za sve to podnijeti. Za očekivati je da će Milanović i u buduće praviti ovakve ili još i veće probleme kako bi zapravo zadovoljio tu svoju silnu želju da bude u centru pozornost, zaključuje Maldini. 


Prema Plenkovićevoj najavi dok je on u Banskim dvorima s predsjednikom neće biti nikakvih zajedničkih događaja, ministri s Milanovićem neće ići na put, neće organizirati zajedničke sastanke. Vijence ionako već mjesecima ne polažu zajedno, pa tako neće ni sutra u Jasenovcu. Tvrda kohabitacija prouzročila je, čini se, konačnu rastavu.


Reakcije na bojkot

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.