Hrvatski radio

Prvi program

U Bjelovaru je sve spremno za Susret Hrvatske katoličke mladeži

12.09.2022.

15:36

Autor: HRT

Blaženka Jančić, Zoran Grgić, Vjekoslav Huzjak, Iva Vrabac

Blaženka Jančić, Zoran Grgić, Vjekoslav Huzjak, Iva Vrabac

Foto: Blaženka Dragašević / HRT

Tisuće mladih okupit će se u subotu 17. rujna u Bjelovaru na Susretu hrvatske katoličke mladeži. O samom susretu i pastoralu mladih i njihovoj sve vidljivijoj prisutnosti u životu Crkve u emisiji Susret u dijalogu govorili su bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, povjerenik za pastoral mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije vlč. Zoran Grgić i vjernica iz katedralne župe u Bjelovaru i animatorica mladih Iva Vrabac. 

mons. Vjekoslav Huzjak

mons. Vjekoslav Huzjak

Foto: Blaženka Dragašević / HRT

U Bjelovaru je sve spremno za susret Hrvatske katoličke mladeži, a mladi se osobito raduju ovome susretu jer je njihov posljednji koji se trebao održati u Zagrebu bio otkazan zbog posljedica potresa i pandemije. Iva Vrabac dio je organizacijskog tima i raduje se ovom zajedničkom slavlju u Bjelovaru.

Sama inicijativa susreta mladih potekla je iz Hrvatske biskupske konferencije naslanjajući se na sveukupan pastoral mladih Katoličke Crkve. Biskup Huzjak rekao je kako se nakon Domovinskoga rata mladim ljudima otvarala novoga života i nove budućnosti, a Crkva u toj stvarnosti ima što ponuditi mladim ljudima. Približiti mladima Evanđelje da ih oduševi bio je cilj ovakvih okupljanja, rekao je mons. Huzjak ali istaknuo i činjenicu da su i sami mladi izrazili želju i potrebu da se susreću. Već od prvog takvog susreta (1996. u Splitu) jasno se vidjelo koliko su mladi oduševljeni što mogu zajedno slaviti Boga.


Zoran Grgić

Zoran Grgić

Foto: Blaženka Dragašević / HRT

Crkva se vrlo sustavno bavi mladima, objašnjava povjerenik za pastoral mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije vlč. Zoran Grgić koji je i sam župnik u Vrbovcu. Upravo se u župama okuplja zajednica mladih o kojoj duhovno brine župnik, a ujedno se provode i pastoralni programi za mlade koji nastaju pri biskupiji. Mladi sami iskazuju interes za teme o kojima žele razgovarati, a vlč. Grgić spomenuo je još i pobožnosti, liturgijske susrete, duhovne, ljetne kampove te susrete na dekanatskoj razini. Smatra važnim da puno pomaže ako župnik zna oduševiti mlade za Krista i slijedeći primjer sv. don Bosca „otvori dvorište“ mladima. Svatko od nas svećenika mora razmišljati da su mladi budućnost župe, da su oni za petnaestak godina obitelji u kojoj se sav naš pastoral i zajedništvo učvršćuje. 

Iva Vrabac

Iva Vrabac

Foto: Blaženka Dragašević / HRT

Animatorica Iva Vrabac potvrdila je koliko je u njezinom duhovnom rastu važna otvorenost i prilika da služi i uči u svojoj zajednici te da ju je posebno oduševio osjećaj pripadnosti koji je osjetila u svojoj zajednici, osobito nakon krizme kada se aktivnije uključila u život svoje župe. Nije neobično da mnogi mladi iskuse i krizu vjere ili se pomalo izgube uslijed preseljenja u drugu sredinu radi školovanja. Iva je posvjedočila kako je i njoj bilo teško kad se zbog studija iz Bjelovara preselila u Zagreb. No, kaže da treba biti ustrajan i prepustit sve Bogu u ruke i vjerovat da i u novoj zajednici postoji mjesto za svakoga od nas.

U emisiji Susret u dijalogu govorilo se i na koji način Crkva računa s mladima, je li njihova sve vidljivija prisutnost rezultat posebne pastoralne brige Crkve, imaju li mladi okupljeni u vjerničkim udrugama sustavnu duhovnu skrb, na koji način mladi vjernici provode svoje slobodne vrijeme, je li moralni nauk Crkve kamen spoticanja mladima i kako vide svoje poslanje u Crkvi.

Biskup Huzjak čija je Bjelovarsko-križevačka biskupija domaćin ovoga susreta pozvao je sve da dođu s oduševljenjem i da ih domaćini s oduševljenjem očekuju.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.