Hrvatski radio

Prvi program

U Hrvatskoj dosad najviše novozaraženih 8 587, idućih dana mogu se očekivati nove mjere

05.01.2022.

14:54

Autor: Hrvatski radio

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Enrique Lopezgarre / Pixabay

   U Hrvatskoj danas novi korona-rekord! Potvrđeno je 8 tisuća 587 novih slučajeva zaraze, što je najveći broj u jednom danu od početka epidemije, a udio pozitivnih među testiranima je oko 46 posto. Nvozaraženih je oko 50 posto više nego prošli tjedan, te dva puta više nego prije dva tjedna. Umrle su još 32 osobe. U bolnicama se liječi više od tisuću 800 pacijenata, od kojih je 230 na respiratoru.    Uz rekordan broj novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, teško je stanje u splitskom KBC-u, gdje se liječi 194-ero kovid-pacijenata, od kojih 42-je na respiratoru. Djelatnici su na rubu snaga, kaže ravnatelj Julije Meštrović:   - Uz velike napore uspijevamo održati sve službe, djelatnosti, kvalitetu rada. Mi radimo najviše što možemo i svakog dana smo spremni povećati  naše kapacitete. 


Julije Meštrović


   I u Primorsko-goranskoj županiji danas je najviše novih slučajeva zaraze dosad - tisuću 82. Ravnateljica Mikrobiološkog odjela ZJZ-a Primorsko-goranske županije Dolores Peruč, rekla je kako su laboratoriji izuzetno opterećeni, ali da su još kapacitirani odraditi uzorke, iako ne više u vremenskim okvirima na koje su pacijenti navikli, rekla je dodavši kako im za jedan nalaz treba 24-30 sati.   Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade rekao je kako je današnji broj novozaraženih za oko 50 posto više nego prošloga tjedna te dva puta više nego prije dva tjedna. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su intenzivirali cijepljenje zdravstvenih djelatnika, te da se provode dodatne mjere sigurnosti. S obzirom na moguće rastuće brojke, spremni su na mobilizaciju djelatnika i opreme prema potrebi. Dodaje da većina bolnica može povećati COVID kapacitete, te da je zdravstveni sustav spreman, ali da to znači reduciranje druge zdravstvene zaštite.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.