Hrvatski radio

Prvi program

U Zelini nastaje prva zgrada za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom u Hrvatskoj

06.01.2022.

11:09

Autor: Miruna Kastratović

Prva zgrada za organizirano stanovanje koja se gradi u Zelini

Prva zgrada za organizirano stanovanje koja se gradi u Zelini

Foto: Udruga Srce / Sveti Ivan Zelina

    U Svetom Ivanu Zelini nedaleko Zagreba niče za hrvatske pojmove novi i zasad jedinstven projekt. Riječ je o zgradi za organizirano stanovanje koja se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i trebala bi biti gotova do sredine iduće godine.     U zgradi koja je trenutno u fazi instalaterskih i obrtnički radova živjet će 12 korisnika, a ukupna investicija košta oko 14 milijuna kuna. I ta je zgrada nastala u nedostatku drugih sustavnih rješenja za mlade i osobe s invaliditetom za koje nema tko brinuti kad im se roditelji razbole ili ih više ne bude. Nositelj je projekta „Okruženje za samoostvarenje” udruga Srce Zelina. 

Zgrada u Svetom Ivanu Zelini

Zgrada u Svetom Ivanu Zelini

Foto: Miruna Kastratović / Hrvatski radio

    Pristupačnost će u svim prostorijama u potpunosti odgovarati potrebama osoba s intelektualnim i motoričkim teškoćama. U prizemlju i na prvom katu predviđene su garsonjere i apartmani različitih veličina prilagođene za samostalno funkcioniranje, kaže zamjenica voditeljice projekta "Okruženje za samoostvarenje" Nikolina Bešlić. Za teže pokretljive osobe planirana je ugradnja pametnog sustava za upravljanje glasom.    U budućoj zgradi za organizirano stanovanje bit će mogući različiti oblici boravka i stanovanja, kaže Bešlić, primjerice moguć je povremeni boravak od nekoliko dana ili nekoliko sati dnevno ili stalni boravak ili prilagodba za neki drugi neovisan život. Osim prostorija za korisnike predviđene su i prostorije za zaposlene, blagovaonica i prostor za dnevni boravak. U suterenu bit će prostorije sa CMC strojevima i alatima za obradu i izradu predmeta od drva, što znači da će korisnici imati mogućnost sudjelovati i u  radno-okupacijskim aktivnostima. A s razlogom da steknu znanja i vještine koje su potrebne za uključivanje u tržište rada.    Zgrada za organizirano stanovanje  je predviđena za 12 korisnika iako se već sada pokazalo u komunikaciji s osobama s invaliditetom i članovima da je interes puno veći.    Udruga Srce Zelina, koja je nositelj projekta od studenog prošle godine provodi i projekt "Neovisan"  koji služi pripremi i prilagodbi budućih korisnika, njihovih obitelji i zajednice na život u budućoj zajedničkoj zgradi. Prema riječima predsjednice udruge Đurđe Penave udruga se na natječaj Fonda za regionalni razvoj javila krajem 2019. godine, a u srpnju 2020. su potpisali ugovor o financiranju. U godinu i pol uspjeli su urediti svu dokumentaciju i ishoditi dozvole.   Lokalna zajednica omogućila je zemljište. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.