Hrvatski radio

Prvi program

Uloga Svete Stolice u mirovnim procesima

14.03.2022.

12:49

Autor: HRT

Blaženka Jančić, Neven Pelicarić, don Anton Šuljić, Anđela Jeličić Krajcar

Blaženka Jančić, Neven Pelicarić, don Anton Šuljić, Anđela Jeličić Krajcar

Foto: Blaženka Dragašević / HRT

Uloga Svete Stolice u mirovnim procesima među sukobljenim i suprotstavljenim stranama, te zauzimanje za prestanak ruske invazije na Ukrajinu bile su teme emisije Susret u dijalogu o kojima su govorili bivši veleposlanik RH pri Svetoj Stolici, stručnjak za međunarodno pravo i diplomaciju Neven Pelicarić, teolog don Anton Šuljić i akreditirana novinarka HRT-a pri Tiskovnom uredu Svete Stolice koja nam se javila iz Rima teologinja Anđela Jeličić Krajcar.

Papa Franjo i Sveta Stolica intenzivno se diplomatskim putovima, te brojnim apelima zauzimala za mir u Ukrajini. Od posjeta pape Franje ruskom veleposlaniku pri Svetoj Stolici do jučerašnje njegove vapijuće poruke da u ime Božje traži zaustavljanje masakra u Ukrajini. U proteklih osamnaest dana ostvareni su brojni kontakti, kazala je teologinja i dopisnica HRT-a akreditirana pri Tiskovnom uredu Svete Stolice Anđela Jeličić Krajcar koja se u emisiju javila iz Rima. Osim kontakata s ukrajinskim predsjednikom i poglavarom Ukrajinske grkokatoličke Crkve velikim nadbiskupom Svjatoslavom Ševčukom, Sveti je Otac u Ukrajinu poslao i dva kardinala Krajewskog i Czernya, ostvareni su kontakti Državnog tajništva Svete Stolice s brojnim veleposlanstvima, državni tajnik Svete Stolice kardinal Parolin razgovarao je s ministrom vanjskih poslova Ruske federacije Lavrovom i pokazao raspoloživost Svete Stolice za posredovanje i za olakšanje dijaloga. Papini apeli za mir u Ukrajini iz tjedna u tjedan sve su jači, istaknula je Jeličić Krajcar istaknuvši kako njegove riječi apeliraju na savjest svakog čovjeka da učini ono što može za mir, počevši od molitve. Naglasila je i kako Sveta Stolica svakodnevno dobiva informacije s terena. 

Anđela Jeličić Krajcar, dopisnica iz Vatikana

Anđela Jeličić Krajcar, dopisnica iz Vatikana

Foto: Blaženka Jančić / HRT

Bivši veleposlanik RH pri Svetoj Stolici, stručnjak za međunarodno pravo i diplomaciju Neven Pelicarić komentirao je diplomatske mirovne napore Svete Stolice te istaknuo kako je Papin posjet ruskom veleposlaniku, potez bez presedana i izraz Papine velike zabrinutosti. Rekao je kako Katolička crkva ima jednu izuzetnu diplomaciju staru dvije tisuće godina. Ona zna procese, ima informacije, ima kontakte. Istaknuo je pri tom neke primjere iz ne tako daleke prošlosti kao što je posredovanje pape Franje u okončanju dugogodišnjeg rata u Kolumbiji, ili posredovanje Pape i Svete Stolice u uspostavi diplomatskih odnosa između Kube i SAD-a. Tek kasnije se vidjelo što je sve radila „tiha diplomacija“ od pisama koje je papa zakulisnim kanalima slao Obami i Castru. Istaknuo je kako vatikanska diplomacija djeluje na različite načine i vrlo je efikasna. 

Neven Pelicarić

Neven Pelicarić

Foto: Blaženka Dragašević / HRT

Don Anton Šuljić dodao je da na ovu gestu gleda u duhu evanđelja. Evanđeoska mjera biskupu Rima daje jednu specifičnu moć i snagu. Ona se možda sada ne može eksplicitno ostvariti jer su presnažni „ratni bubnjevi“ ali donose svoje plodove. Ukazao je i na aktualna događanja na nekim župama Ruske pravoslavne crkve gdje svećenici ne žele više spominjati u kanonu ime patrijarha Kirila. Ako netko ne spominje ime svojega poglavara to automatski znači šizmu, tj. odcjepljenje. Upravo to se prije par dana dogodilo u jednoj Ruskoj pravoslavnoj župi u Amsterdamu. Takvih slučajeva ima i u Bugarskoj kao i u samoj Ukrajini, rekao je don Šuljić te naglasio da se te župe onda priklanjaju Carigradskoj patrijaršiji. Podsjetio je kako su mnogi biskupi i crkveni poglavari pisali patrijarhu Ruske pravoslavne crkve Kirilu i tražili ga da se kod Putina zauzme za prestanak agresije na Ukrajinu.

Don Šuljić je komentirao i držanje Ruske pravoslavne crkve tijekom ruske invazije na Ukrajinu koja ističe kako se radi o metafizičkom, a ne fizičkom ratu. Smatra da je to jedna strašna impostacija i ne vidi kako takvo držanje uopće podvesti pod pojam evanđeoske istine.


don Anton Šuljić

don Anton Šuljić

Foto: Blaženka Dragašević / HRT

Imaju li papa Franjo i vatikanska diplomacija moć utjecati na zaustavljanje ruske agresije na Ukrajinu i sukobljene strane dovesti u poziciju političkih pregovora, te šalje li papa Franjo i patrijarhu Kirilu poruku u svojim govorima o stanju u Ukrajini poslušajte više u emisiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.