Hrvatski radio

Prvi program

Uoči glasovanja o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

29.11.2022.

18:20

Autor: Jelena Jularić

Ukrajinski vojnik

Ukrajinski vojnik

Foto: Anastasiia Rodion / Shutterstock

Obuka ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj zbog sukoba predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića oko tog pitanja postalo je prvorazredno političko pitanje. Sutra se u Saboru glasuje o tome, a potrebna je dvotrećinska većina, odnosno glasovi i dijela oporbe. U Saboru će se sutra glasovati o Misiji Europske unije za vojnu pomoć Ukrajini u razdoblju od dvije godine ili čak više. Tri su načina pružanja pomoći ukrajinskoj vojsci: da naši časnici budu u zapovjednim strukturama misije, da hrvatski vojnici budu unutar vojski Europske unije koja će obučavati ukrajinske vojnike i mogućnost da se oni obučavaju u Hrvatskoj. Da bi Vladin prijedlog bio prihvaćen, potrebna je dvotrećinska većina u Saboru, što znači da će biti potrebni glasovi velikog dijela oporbe.


U današnjoj temi dana Dnevnog ritma gostovali su HDZ-ov potpredsjednik saborskog Odbora za obranu Ante Deur i saborski zastupnik zeleno-lijevog bloka Gordan Bosanac.

Još se ne zna kako će pojedini oporbeni zastupnici glasovati o ovom prijedlogu. Zeleno-lijeva koalicija tvrdi da jesu za podršku Ukrajini, ali ne na ovaj način.


- Imamo problem sa sadržajem. Nije jasno u kojim segmentima te vojne pomoći će Hrvatska sudjelovati. Mi ćemo sutra u sklopu rasprave podnijeti zaključak u kojem definiramo u kojim segmentima Hrvatska zna i može najbolje pomoći Ukrajincima. Nismo protiv, dapače, za smo, ali ne na ovaj način i ne s ovim objašnjenjem, rekao je zastupnik zeleno-lijevog bloka Gordan Bosanac.


- Moramo biti svjesni da je Ukrajina u jako teškoj ratnoj situaciji i da je ona na par sati od Hrvatske. To nije obuka, to je civilno-vojna misija, inženjersko-vojne strukture, tako da se ovdje ne događa ništa novo, smatra potpredsjednik saborskog Odbora za obranu Ante Deur.


Zašto Vlada želi na ovaj način pomoći Ukrajini?


- Mi smo članica Europske unije čije je Vijeće donijelo odluku o misiji za vojnu pomoć Ukrajini u skladu sa zajedničkom obrambenom i sigurnosnom politikom, rekao je Deur.


Je li obuka ukrajinskih vojnika na našem tlu direktno uvlačenje Hrvatske u rat u Ukrajini?


- Važno je što će oni učiti ovdje. To sada nije jasno, mi to ne znamo. Postoji jedan čitav set alata koji Hrvatska može učiniti. To je ono što ćemo sutra predložiti. Konkretno, to je pomoć oko razminiravanja, ne mogu naglasiti koliko je to važno. Također, pružanje medicinskih znanja i metoda vezanih za rat, naročito oko PTSP-ja. Mislim da će im to jako brzo trebati, ako im već ne treba, smatra Bosanac.


- Mi imamo toliko iskustva koje možemo ponuditi, a Hrvatsku se želi staviti u jedan ratni pohod, plašimo narod s ratom. Danas ako predsjednik Republike Hrvatske nešto kaže, jednostavno se ljudi pitaju što se događa, kakva je to misija, kaže Deur.


- Došlo je do različitih interpretacija - očito tu ne postoji suglasje. Zašto predsjednik i premijer ne mogu postići dogovor oko ove teme? Zato mi predlažemo kompromisno rješenje: ne idemo u nikakve borbene obuke, nego u one civilne, predlaže Bosanac.


- Saborski zastupnici pozivaju se da budu objektivni i realni. Ni jedan hrvatski vojnik ne ide u Ukrajinu i Hrvatska ne sudjeluje u vojnoj misiji, ovo je misija Europske unije, zaključuje Deur.


Oporbeni zastupnici nadaju se da će čuti objašnjenja i pojašnjenja Vladinog prijedloga kako bi mogli odlučiti o ovom pitanju sutra u Saboru, jer premijer Plenković, kako kaže, na parlamentarnu većinu, naravno, računa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Struji struja

obnovljivi izvori energije

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici