Hrvatski radio

Prvi program

VEDRIŠ: Hrvatska mora imati veći utjecaj u INI

27.09.2022.

16:32

Autor: Kristijan Pelc/Miruna Kastratović

Na aferi u INA-i lome se politička koplja

Na aferi u INA-i lome se politička koplja

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Predloženi treći član Uprave Ine bit će Marin Zovko, inače dosadašnji član uprave Plinacroa. 


Ovaj prijedlog stiže nakon što je prošloga tjedna od kandidature iz osobnih razloga odustao Emanuel Kovačić, a sada se očekuje i za ovaj tjedan najavljen, sastanak Nadzornog odbora Ine na kojem bi trebali biti razriješeni hrvatski članovi uprave. Oni bi trebali iz Uprave otići bez otpremnina. Tako će, čini se, ipak biti kompletiran hrvatski dio Uprave Ine, nakon Miroslava Skalickog i Hrvoja Šimovića.

Ekonomski analitičar Mladen Vedriš smatra da Hrvatska mora imati veći utjecaj u Ini. Rekao je da su u pravu oni koji kažu da je afera otkrivena slučajno, jer ona nije otkrivena u Ini, gdje su problemi i počeli, nego iz bankarskih izvora.


-  Ostaje pitanje kvalitete korporativnog upravljanja. No u svijetu postoje izgrađeni modeli koji takve postupke ne dopuštaju. Kvaliteta upravljanja u kompaniji mora biti prisutna bez obzira na to tko je vlasnik kompanije, država ili privatni investitor.


Damir Habijan iz HDZ-a o otpremninama hrvatskih članova Ine kaže da će Nadzorni odbor donijeti odluku u skladu sa najavom premijera Plenkovića, jer ne bi bilo primjereno da u ovom slučaju dobiju otpremnine. 


- Pravnih mehanizama za to ima. Očekivalo se da će sami donijeti ostavke i da će se oglasiti, što nisu, a to je također neprimjereno. 


Mišel Jakšić iz SDP-a smatra da je ovo parada za javnost. 


- Mi imamo model upravljanja Inom koji je surogat, a članovi Uprave Ine su krivi samo za to što su pristali biti fikusi, rekao je Jakšić. Puno je važnije pitanje što će se učiniti sa modelom upravljanja. Novi članovi Uprave, po istom modelu odgovornosti, neće napraviti baš ništa.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.