Hrvatski radio

Prvi program

Vrhunac vodnog vala u Petrinji u petak poslijepodne

19.01.2023.

21:46

Autor: Snježana Kralj

Porastao vodostaj Kupe

Porastao vodostaj Kupe

Foto: HTV / HRT

Nakon što je nekoliko dana obilnijih oborina ponovno izazvalo opasnost od poplava, vrhunac problema očekuje se u petak poslijepodne, kad vodni val dođe do Petrinje.
O stanju na terenu i mjerama koje se poduzimaju, u Dnevnom ritmu govorio je čelni čovjek sustava obrane od poplava, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

- Vodni val rijeke Kupe na području grada Karlovca dosegnuo je oko ponoći maksimum i neuobičajeno nekih dvanaestak sati praktično stoji. No osim problema sa zaobalnim vodama odnosno oborinskom odvodnjom, ugroze grada Karlovca nema. Naš fokus je usmjeren na nizvodno područje, tako da se posebno pripremamo na petrinjskom području, znači nizvodno od Farkašića, gdje se očekuju vodostaji koji bi trebali dosegnuti one iz prosinca, kada smo morali koristiti i pomoć pripadnike Hrvatske vojske.


Prati se vremenska prognoza koja je relativno dobra, ističe Đuroković.


- Kišne oborine moraju prerasti u snježne i treba ih biti nešto manje, trebaju biti nešto niže temperature, pa će i nešto sporije dotjecati prema našim rijekama i dati nam  dragocjeno vrijeme da ova ogromna količina vode ipak odteče nizvodno od Karlovca, Petrinje, Siska i nizvodno dalje prema donjem toku rijeke Save. Tako da nas ne bi trebale ugroziti nove snježne oborine, ali mi još imamo ogromne količine vode u srednjem i donjem toku rijeke Kupe. I na što posebno moramo obratiti pozornost su nasipi stradali od potresa, dio je u privremenim linijama obrane od poplava i moramo 24 sata nadzirati te nasipe kako ne bi došlo do bilo kakvog incidenta.Kritična točka je dolazak visokog vodnog vala do Petrinje. To će biti u petak poslijepodne, kaže Đuroković.


- Imamo sve resurse na raspolaganju i uvjeren sam da ćemo i ovo uspješno odraditi kako treba.


Direktor Hrvatskih voda komentirao je i obnovu nasipa stradalih u potresu.


- Preostala je više-manje nadogradnja iznad razine zemlje, no tu imamo određenih problema. Zadnja tri mjeseca neprekidno imamo velike vodne valove rijeke Kupe koji usporavaju daljnji napredak u obnovi nasipa, konačno i zima je kada je vrlo teško ugrađivati zemljani materijal u nasipe.


Što se tiče zagrebačkog nasipa, neposredno po potresu koji je pogodio Zagreb, idućih nekoliko dana uz pomoć Građevinskog fakulteta napravljen je pregled stanja svih nasipa koji štite grad Zagreb i velikogoričko područje.


-Jedino što smo zatekli to je na području općine Orle, pozicija Donjeg Bukevja, to smo uspješno sanirali. Mi još i sada provodimo manje intervencije na uređenju pojedinih kanala ili drugih dijelova gdje su uočena oštećenja od potresa, ali uvjeravam da je Zagreb zaštićen od rijeke Save i svi zagrepčani mogu mirno spavati.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici