Hrvatski radio

Prvi program

Zagrebačka nadbiskupija nezadovoljna uskrsnom dekoracijom koju je Grad Zagreb postavio ispred katedrale

22.04.2022.

13:29

Autor: HRT

Pisanice ispred katedrale u Zagreb

Pisanice ispred katedrale u Zagreb

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije / HRT

Na površini ispred zagrebačke Prvostolnice postavljeni su prikazi jaja koja su svojim izgledom ostavila u čuđenju katoličke vjernike i druge ljude kojima je bliska kršćanska kultura, piše pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško čiji je tekst razmišljanja o ovoj temi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije poslao medijima.

Biskup Šaško objašnjava simboliku pisanica - 'uskrsna jaja' prepoznatljiva su po svojoj obojenosti, po iscrtanim, odnosno ispisanim motivima na svojoj ljusci. Upravo ih ta 'ispisanost' razlikuje i daje im uskršnju posebnost. Ta je 'ispisanost' razlog zbog kojega su ona dobila svoje lijepo hrvatsko ime – pisanice!, ističe u tekstu.

Kaže da su pisanice koje nisu oslikane, zapravo proturječje samima sebi, te da jaje samo po sebi nije izvorno kršćanski simbol niti se veže uz kršćanstvo.

Smatra da su dužni, u brizi za vjernike, upozoriti na stanovite neprimjerenosti, nedorečenosti, zbunjivanja i nesporazume koji mogu doći od korištenja kršćanskih imena i simbola na nepromišljen i nedomišljen način ili od banalnoga povezivanja motiva tako da nebitno prekrije bitno. Jer, kaže; što znače izdvojeni prikazi pilića i zečeva na travnjaku; ili sadnice drveća i neobojena jaja pored njih? Ljudi oblikovani kršćanskom kulturom u vremenu vazmenoga ciklusa čitat će ih u svjetlu Uskrsa, ali – budući da nisu pisanice – drugi će ih moći čitati kao, na primjer, promicanje poljoprivrede, peradarstva, 'zdrave prehrane', brige za okoliš i slično, poručuje biskup Šaško.


Pilići ispred katedrale u Zagrebu

Pilići ispred katedrale u Zagrebu

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije / HRT

Već smo duže vrijeme dio kulturalnih procesa koji su skloni raznim eklekticizmima i pomiješanosti, pri čemu je nužno zahvaćeno i kršćanstvo. U modi je i 'neutralnost', koje su izražaj i ti prikazi jaja. Ne dopuštanje sadržajne obojenosti i nošenja određenih sadržaja; ne dopuštanje pisanicama da budu pisanice, otvara široku mogućnost interpretacije, ali smatram da takav pristup nije ispravan smjer razvijanja naše kulture, nego vodi u kulturalnu zapuštenost i izgubljenost, stoji u tekst biskupa Šaška.

Biskup Šaško ističe da zagrebačka nadbiskupija u svome poslanju želi čuvati i razvijati naglaske koji su kršćanstvu vlastiti, a pridonose širemu boljitku društva te da ih raduje svako smisleno obogaćivanje sadržaja kako za naše zagrebačke vjernike tako i za goste iz drugih krajeva domovine i svijeta. Zato se zalažemo za suradnju Grada i Nadbiskupije u svim područjima, a posebice u onima u kojima smo nužno upućeni jedni na druge, kao što je kultura, poručuje biskup Šaško. Cjelovit tekst njegova razmišljanja dostupan je na poveznici. Ovu temu sadrži i emisija Trag vjere.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.