Hrvatski radio

Prvi program

Zagrebački poduzetnici u šoku: računi za plin veći 300 posto

24.01.2022.

14:47

Autor: Silvija Bionda Njikoš

ilustracija

ilustracija

Foto: Pixabay / -

Energetska globalna kriza prelijeva se i na hrvatske poduzetnike. Dok su potrošači su još uvijek zaštićeni i to do 1. travnja, poduzetnici, nakon većih računa za elekričnu energiju koje su dobili u lipnju, sad dobivaju i veće račune za plin. Naime, svim poduzetnicima koji kupuju plin od Gradske plinare Zagreb Opskrbe, taj energent poskupio je od 3 do 4 puta, što dovodi u pitanje opstanak tih tvrtki. 

Državni tajnik u ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić odgovornom smatra Gradsku plinaru Zagreb koja je ugovaranje plina, kaže, prepustila stihiji. 


- To je klasičan primjer neodgovornog ponašanja jednog opskrbljivača i to ne bilo kakvog, jer se radi se o Gradskoj plinari Zagreb, koja se prije godinu dana javila na natječaj HERE. Prijavili su se za opskrbljivača u obvezi javne usluge u gradu Zagrebu i preuzeli obveze na tri godine. Što više, pojavili su se i kao trgovac prema nekim ostalim opskrbljivačima u Republici Hrvatskoj. Svaki normalni poduzetnik i upravljač s pažnjom dobrog gospodara bi računao na to da ima fiskne obveze i da bi trebalo nabaviti i fiksnu sirovinu za tu isporuku. Kod Plinare se dogodilo da su ugovaranje plina prepustili stihiji.


Milatić objašnjava kako smo tržište plina morali otvoriti, ali da je žalosno da je u zakon možda trebalo staviti nešto što je suprotno principima tržišta. Žalosno je i da ljudima treba govoriti kako se ponašati u kompanijama, kaže državni tajnik. 


- Posljedice za kompaniju će biti ogromne, jer ako se Gradska plinara ovako nastavi ponašati, sve kompanije će navaliti sudski na njih. 


Poduzetnik i vlasnik tvornice akumulatora Munje Ivan Miloloža kaže kako je od svega još apsurdnije objašnjenje problema kako se zbog propusta uprave plaća viša cijena.


- Doveli su cijelu gradsku industriju u problem koji ne znam kako će se riješiti. Kolika će cijena biti 31. siječnja, to nitko živ ne zna. Na koga ćete vi prevaliti 345 posto rasta cijene kad vam je taj energent jedan od važnijih faktora u materijalnim troškovima. Možete samo staviti ključ u bravu. 


Opskrba plinom zasad nije upitna, jer država radi na intenziviranju istraživanja plina, a postoje i neka nalazišta u Dalmaciji i Slavoniji, no odluka je da se ne buši u Jadranu. Energetski stručnjak Igor Grozdanić kaže: 


- Činjenica je da mi bježimo od prirodnog plina, nije to od jučer. Prirodni plin smo stavili u zapečak i njegove rezerve rapidno padaju. Jedna od dobrih stvari koje je Hrvatska napravila u zadnjih desetak godina je izgradnja lng terminala. 


Ekonomski analitičar Ivan Brodić kaže da se nije zahvalno upuštati u prognoze budućih cijena energenata, osobito imajući u vidu aktualne geopolitičke igre.


- Ako situacija bude dalje u fazi eskalacije ili zamrznutog konflikta, što se tiče istoka Ukrajine, posve je sigurno da će se nastaviti pritisak na plinsku infrastrukturu na sjeveru Europe. To sve će značiti daljnji rast cijena plina na svjetskim burzama, a cijena plina i u Hrvatskoj se definira, među ostalim, i cijenama na burzama u Austriji ili Nizozemskoj.


Iz Zagrebačkog holdinga za Hrvatski radio napisali su slijedeće:


- Kada govorimo o kategoriji kupaca poduzetništvo, ugovori koji se sklapaju su vremenski ograničeni, a cijena ovisi o godišnjoj potrošnji poduzetnika. Dosadašnja ugovorena cijena bila je višestruko manja nego što je bila u nabavi prema podacima burze plina, što je nakon zadnjeg prošlogodišnjeg poskupljenja cijene plina postalo neodrživo te je došlo do korekcije cijena. Sukladno odredbama Hrvatske energetske regulatorne agencije, kupcima iz kategorije poduzetništvo, obavijest o promjeni članaka ugovora i provedenoj korekciji poslana je sredinom studenog 2021.godine, sa mogućnošću primjene izmijenjenih stavaka ugovara od polovice prosinca 2021.godine. Napominjemo kako u zadnjih nekoliko dana Vlada RH i resorno ministarstvo rade na modelu kojim bi se pomoglo u rješavanju ovog problema, a i sama Gradska plinara Zagreb-Opskrba d.o.o ulaže izrazite napore kako bi u granicama svojih mogućnosti zajedno sa kupcima pronašla najbolje rješenje za nastalu situaciju. 


Opširnije o toj aktualnoj temi poslušajte u emisiji Hrvatskog radija Poslovni tjedan. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.