Hrvatski radio

Prvi program

Zahtjevi za obiteljske mirovine jednostavniji od najavljivanog. Trebat će OIB i adresa

29.12.2022.

21:06

Autor: Jelena Jularić

Dom umirovljenika

Dom umirovljenika

Foto: HTV / HRT

Kako doći do obiteljske mirovine, odnosno povećati kućni proračun dijelom mirovine umrlog supruga ili supruge? Na pitanja slušatelja Dnevnog ritma Hrvatskog radija odgovarali su zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Srećko Vuković i saborski borac za prava umirovljenika Silvano Hrelja.


Više od 150 tisuća zahtjeva za obiteljsku mirovinu očekuje se od 2. siječnja 2023. godine. Za prijavu Vam trebaju samo OIB i adresa, bez suprugove ili supruzine smrtovnice. Može se ostvariti četvrtina mirovine umrlog supruga ili supruge, najčešće od 500 do 600 kuna.


- Najčešće je riječ o 250 do 1500 kuna, ovisno o visini mirovine, rekao je zastupnik Silvano Hrelja.


Zainteresirani slušatelji uključivali su se s pitanjima, a gosti su im odgovarali. Jedno od pitanja bilo je vezano za status izvanbračnih partnera ovjeren kod javnog bilježnika. Moraju li oni opet pokretati sudski postupak?


- Morate utvrđivati svoj status u izvanparničnom postupku i on mora trajati najmanje tri godine - tada, uz svoju, ili u potpunosti imate pravo na obiteljsku mirovinu ako vam je tako povoljnije, rekao je zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Srećko Vuković.


Jedna slušateljica rekla je da već prima 900 kuna suprugove mirovine i zanimalo ju je što će s time biti dalje. Taj iznos automatski će se povećati za 10 posto.


- Uz to, možete ponovno podnijeti zahtjev iduće godine, uz uvećanu vlastitu i obiteljsku mirovinu, pa ih možete usporediti s onom koju ste do sada primali. Uvijek možete naknadno podnijeti zahtjev za povratak na staru mirovinu ako se predomislite, objasnio je Vuković.


Ukupni iznos osobne uz obiteljsku mirovninu ne može biti veći od 6220 kuna. Obrazac možete predati u svim poslovnicama Zavoda za mirovinsko osiguranje, poštom te elektronički preko usluge e-Građanin. Uz to, treba Vam suprugov ili supruzin JMBG. Je li to socijalna mjera?


- Djelomice da. Imamo 93 posto korisnica, samo 7 posto korisnika, kaže Hrelja.


Prosječna je hrvatska mirovina 2850 kuna, a u to se ubrajaju i međunarodne mirovine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici