Hrvatski radio

Prvi program

Zdravstvena reforma i onkologija

25.10.2022.

14:45

Autor: Hrvatski radio

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

U jeku rasprave o zdravstvenoj reformi nakon što su temeljni zakoni poslani u javno savjetovanje, izdvojili smo neke od reakcija pacijenata, bolničkih liječnika i bivših ministara zdravstva. U ozračju zdravstvene reforme i u mjesecu borbe protiv raka dojke provjerit ćemo hoće li najavljeni reformski potezi poboljšati onkološku skrb. Iz kuta bolničkih liječnika reformske mjere komentirala je predsjednica HUBOL-a dr.Ivana Šmit, posebice rješavanje lista čekanja i angažiranje specijalista u domovima zdravlja.
Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a

Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a

Foto: HRT / IMS

dr.Ivana Šmit

Reformske mjere, među kojima se ističe i jačanje preventivnih aktivnosti, predstavljaju nam se u mjesecu borbe protiv raka dojke. Hrvatska je prije dvije godine imala na godinu gotovo 3000 novooboljelih i 720 umrlih žena od raka dojke. Novi podaci se očekuju krajem mjeseca. O tome voditelj Povjerenstva za stručni nadzor i praćenje kontrole kvalitete Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, ujedno i predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KB Dubrava prof. Boris Brkljačić.


prof.Boris Brkljačić

prof.Boris Brkljačić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

prof.Brkljačić

Hoće li najavljeni reformski potezi poboljšati onkološku skrb i ubrzati provedbu Nacionalnoga strateškoga okvira za borbu protiv raka? Pitali smo tajnicu udruge "Sve za nju“ i članicu Povjerenstva za prevenciju, dijagnostiku i liječenje na području onkologije u postcovid periodu psihologinju Ljiljanu Vukotu i pročelnika Zavoda za tumore probavnih organa KBC-a Zagreb onkologa prof. Stjepka Pleštinu. Komentirali su nam i prijedlog zdravstvene reforme, kojim se otvara mogućnost pojedinim bolnicama da se organiziraju kao centri izvrsnosti za pojedine bolesti, dijagnostičke i terapijske postupke. Udaljava li se tako terapija od bolesnika ili približava?

Nije ideja imati lošu dostupnu zdravstvenu skrb bliže, nego je ideja imati visoko kvalitetnu zdravstvenu skrb na pristojnoj udaljenosti .

Stjepko Pleština

Dostupnost podrazumijeva dostup kvalitetnog i pravodobnog liječenja kako bi pacijent dobio upravo ono što mu treba u pravome trenutku i to se ne smije mjeriti u kilometrima.

Ljiljana Vukota

važnost onkološke mreže

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici