Hrvatski radio

Prvi program

Beroš: zdravstvo nije gubitnik proračuna

15.11.2022.

10:57

Autor: Sandra Erak

ministar Vili Beroš

ministar Vili Beroš

Foto: Jasminka Sarić / Hrvatski radio

Završeno je javno savjetovanje o zakonskim prijedlozima ključnim za reformu zdravstvenog sustava. O zdravstevnoj reformi i stanju u zdravstvu razgovarali smo s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.


Ima li financijskih i kadrovskih kapaciteta za reformu zdravstva? Može li se organizacijom nadomjestiti manjak liječnika i medicinskih sestara u sustavu? Kako prekinuti generiranje dugova u bolnicama? Urediti liste čekanja? Zašto u ordinacijama obiteljske medicine još nema administratora? Neka su to od pitanja na koja smo tražili odgovore. Izdvojili smi i neke od reakcija na predložene reformske mjere. Ministar Beroš na početku komentirao je jesu li reformski potezi kozmetičke prirode, koji ne donose pozitivne pomake i stimulirajuće mjere, kao i slučaj liječnice, kojoj je došla kontrola HZZO-a u ordinaciju, nakon što je javno kritizirala reformu.


minisitar zdravstva Vili Beroš

ministar Beroš

Financijska održivost jedna je od prioriteta zdravstvene reforme. Kako će se financirati sustav i gdje je mjesto zdravstva u proračunu ministra Beroš odgovara da  su novci za iduću godinu osigurani te da zdravstvo niej gubitnik proračuna.


Zdravstvo je financira putem dva modela modelom doprinosa i modelom direktnih proračunskih transfera. Za sljedeću godinu predviđen je transfer od ukupno 5,2 milijarde što je najveći takav transfer u posljednje vrijeme stoga ne mislimo da smo gubitnici, ali je isto tako potpuno jasno da ove sanacije koje su se desetljećima dešavale nisu dobre, da to nije dobar koncept financiranja zdravstvene zaštite i tu sam siguran da ćemo u komunikaciji s Ministarsvtom financija naći jedan održivi sustav financiranja zdravstva koji će biti na dobrobit svih naših građana.

ministar Vili Beroš

ministra Beroš o financiranju sustava

Liste čekanja samo je jedna od problema. Ministar Beroš naveo je nekoliko načina kako ubrzati  put do dijagnoze i lječenja . Ključna je informatizacija  sustav, jačanje dnevnih bolnica, ali i kontrola radnoga vremena i učinkovitosti rada u bolnicama. Pritom bi trebalo  i smanjiti upućivanje pacijenata na specijalističke preglede u bolnice iz tzv"preventivnih razloga".    

minsitar Beroš

Radimo na objedinjavanju informatičkih sustava da bi iznjedrili najbolji koncept , da bi očistili liste od onih koje nisu utemljene i da bi se približili relnom stanju. Jedan od načina je i kvalitativna i kvantitaivna kontrola lijećnika jer uspoređujući pojedine zdravstvene ustanove znamo da se na CT u jednoj ustanovi napravi određeni broj pretraga, dok se u drugoj u istim uvjetima napravi duplo manji broj pretraga.

ministar Beroš

Dorada će sigurno biti jer rasprava se nastavlja u Saboru. Zakonski prijedlozi, koji su temelj zdravstvene reforme, nakon brušenja u dva čitanja, trebali biti doneseni početkom godine. Paralelno bi se radilo na administrativnom rasterećenju obiteljskih liječnika, kao i jačanju dnevnih bolnica, koje bi trebale pacijentima omogućiti sve preglede na jednome mjestu koji su potrebni za jednu dijagnozu.

Reforma zdravstva zadaća je svih nas.

Izaberi zdravlje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici