Hrvatski radio

Prvi program

Žižić: HDZ je uspješno fokus s pljačke INE prebacio na radikalizaciju

15.09.2022.

18:58

Autor: Miruna Kastratović/Marija Gerbec Njavro/Mislav Togonal

Žižić, Jakšić i Kapulica

Žižić, Jakšić i Kapulica

Foto: HRT / HRT

Nakon dvomjesečne stanke, sabor je počeo jesensko zasjedanje. Oporba traži saborsku raspravu o INI, a HDZ im nudi raspravu na Odboru za gospodarstvo. Politički komentator Jakov Žižić u Temi dana emisije Dnevni ritam, upozorio je kako fokus s pljačke INE uspješno prebačen na radikalizaciju u društvu.

HDZ se još jednom pokazao uspješnim, kaže Žižić, jer je fokus s pljačke u INI uspio prebaciti na temu prosvjeda i navodne radikalizacije u hrvatskom društvu. 


- Naravno da se tema INE polako s vremenom trošila, ali je u jednom trenutku pozornost usmjerena na ovo drugo pitanje. Pitanje koliko u Hrvatskoj imamo radikalizacije i postoje li stvarno skupine koje žele napraviti oružani prevrat u društvu. I tako sad praktično umjesto teme INE i načina upravljanja njome i općenito načina upravljanja javnim resursima na vrh političke i medijske agende došlo je pitanje radikalizacije u društvu. 


I dodaje. 


- Što je uspjeh HDZ-a jer se uspio prebaciti s teme koja mu je neugodna.

Jakšić, Kapulica i Žižić

Jakšić, Kapulica i Žižić

Foto: HRT / HRT

Mario Kapulica, HDZ, kako nisu oni skrenuli fokus s INE, nego ga je skrenula oporba time pokazujući kako joj to nije zapravo u fokusu. 


- U fokusu je samo rušenje HDZ-a, ali o tome tko upravlja Hrvatskom odlučuje se na izborima, koji su kao što znamo prošli. HDZ je sastavio koaliciju i bez ikakvih potresa  uspješno kormilari Hrvatskom čitavo vrijeme. 


Kapulica dodaje.


- Potpuno je jasno da radikalizaciji društva pridonose naočigled i to samo netko tko je svjesno zatvorio oči i poklopio uši ne želi priznati. Naočigled huškačka retorika i pozivanje jednog dijela oporbenih stranaka sa i lijevog i desnog spektra kojima je glavni cilj srušiti HDZ.


Mišel Jakšić iz SDP-a o tome da je Gotovac skrenuo pozornost s INE kaže:


- Kod nas je očito demokracija na visokom stupnju i to nas razlikuje od HDZ-a. Jednostavno HDZ puno bolje svoje unutarnje probleme čuva u svojim redovima i čisti ih unutar kuće.


Jakšiću je žao što se to sve dogodilo, što je uvod u subotnji konvenciju bio loš za SDP i njegove simpatizere, jer je umjesto da je glavna tema stranačka konvencija i bitne točke i poruke za javnost, istup Gotovčev u petak sve zasjenio.  

Tonski snimatelj u radijskoj saborskoj režiji Franjo Mužević

Tonski snimatelj u radijskoj saborskoj režiji Franjo Mužević

Foto: HRT / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.