Hrvatski radio

Prvi program

Zračne luke od nedjelje u šengenskom prostoru

24.03.2023.

21:21

Autor: Miruna Kastratović

Međunarodna zračna luka Zagreb

Međunarodna zračna luka Zagreb

Foto: Boris Scitar / Pixsell

Hrvatske zračne luke u šengenski prostor ulaze u nedjelju s ljetnim redom letenja, čime završava proces ulaska naše zemlje u taj prostor. Većina zračnih luka očekuje porast u poslovanju  te financijske i vremenske uštede, dok se s druge strane ne očekuju problemi u primjeni šengenskih pravila. 

U nedjelju završava druga faza uvođenja Šengena u Hrvatskoj. Prva faza provedena je ukidanjem unutarnjih granica na kopnenom i pomorskom dijelu, kaže pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno. 


- Hrvatska sada u potpunosti postaje članica šengenskog prostora i ukinute su sve granice koje su do sada postojale unutar šengenskog područja. Naši policijski službenici su spremni, mi smo kroz čitav niz godina, koliko je trajala šengenska evaluacija, radili pripreme, edukacije, pripreme infrastrukture, IT-a, pripreme za tokove putnika. Tako da ćemo u nedjelju biti apsolutno spremni. 


Prilagodba granične policije napravljena je s 1. siječnjem, podsjeća Ničeno,i određeni broj policijskih služenika je prenamijenjen sa graničnih prijelaza. Dali smo im nove uloge u primjeni takozvanih kompenzacijskih mjera koje se primjenjuju na područje bivše unutarnje granice. Uglavnom ,kaže Ničeno bit će dovoljno policijskih službenika za sve potrebne situacije u redovnom prometu, ali i u vrijeme pikova u turističkoj sezponi. Kad su velika opterećenja pogotovo na one turistički velike zračne luke, Dubrovnik, Split. 


Hoće li putnici i dalje prolaziti kroz kroz sken uređaj ako putuju unutar Šengena i trebaju li, za svaki slučaj, sa sobom imati putovnicu ili osobnu iskaznicu?


- Putnici uvijek sa sobom moraju imati osobnu iskaznicu, ne zbog prelaska granice, nego zbog dokazivanja svog identiteta. I u državama u koje putuju i u državama članicama. Osobna iskaznica je dokument koji putnici moraju imati. Što se tiče sigurnosnih mjera, vi znate da su zračne luke kompleksni sigurnosni sustavi i policija je tu samo jedan od čimbenika sigurnosti. Putnici će i dalje prolaziti kroz te sustave sigurnosti bez obzira što je to odvojeno od postupka granične kontrole. 


U kojim će slučajevima policijski službenici ipak moći provjeriti putnike unutar Šengena. Koliko će to često biti?


- Pravilo je da je potpuno jednaka destinacija Zagreb-Split ili Zagreb-Amsterdam ili bilo koja europska zračna luka. Kontrole granične nema, ali postoje situacije kada  primjenom tih našim kompenzacijskih mjera, mogu nad određenim putnicima obavljati graničnu kontrolu. Postoje sustavi koji graničnu poticiju upozoravaju na dolazak pojedinih putnika i ako postoji potreba ili alarm prema nekom putniku mogu se primjenjivati kompenzacijske mjere i kontrola nad tim pojedinim putnicima. 


A kakva je situacij s putnicima koji dolaze u naše zračne luke iz zemalja koje nisu u Šengenu. Hoće li se njih kontrolirati strožije nego do sada ili isto?


- Hrvatska je praktički od 2017. od uvođenja direktive 458 o sustavnim provjerama, prešla na vanjskim granicama na te sustavne provjere i svi putnici na međunarodnim putovanjima, bez obzira cestovnim, morskim ili zračnim potevima, provjeravaju se odnosno skeniraju putem našeg Nacionalnog sustava za kontrolu državne granice. Taj sustav skenira putnike, provjerava u nacionalnim bazama podataka, Interpolovim bazama podataka, šengenskom informacijskom sustavu, i u nizu drugih sigurnosnih baza podataka, i te provjere će biti iste kao i do sada. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici