Hrvatski radio

Prvi program

Adventska priča u emisiji Izaberi zdravlje

23.12.2022.

17:11

Autor: Sandra Erak

Glavni ulaz KBC Zagreb

Glavni ulaz KBC Zagreb

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Blagdani su nam sve bliže. No nažalost mnogi će ih, umjesto u obiteljskom okruženju, provesti u bolnici. Kako im uljepšati te teške dane i prenijeti dio blagdanskoga duha u bolničku tišinu? Izdvojili smo neke primjere koji će vjerujemo biti inspirativni i za druge. 


Nakon dvije teške pandemijske godine Advent je zablistao u Kliničko bolničkom centru Zagreb u želji da svi pacijenti i zaposlenici osjete sreću i mir u ovo blagdansko vrijeme. Adventskom pričom te bolnice provela nas je glavna sestra magistra Ana Ljubas,  koja je osmislila i organizirala mnoge glazbenike i glumce koji su svojom pjesmom i predstavama pokušali uljepšati bolničko vrijeme svim pacijentima koji leže na bolničkim odjelima, kao i onima koji dolaze samo na dijagnostičke preglede i pretrage. 


Advent u KBC

Advent u KBC

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Ana Ljubas

Blagdani često bude u ljudima osjećaj pripadnosti, ljubavi i dobrote. Vrijeme je to i darivanja. No često zaboravljamo da su empatija i nesebičnost darovi koji obogaćuju i osobe koje ih daruju kao i one koje ih primaju. Na nesebičnost i darivanje ne treba podsjećati i pozivati Crvene nosove,  klaunove doktore koji se nesebično trude tijekom cijele godine razveseliti i male i velike pacijente. Tako je i tijekom predblagdanskih dana. Vremena se ipak našlo i za našu emisiju. Minute veselja, ali i priču o altruizmu donijela je u naš studio klaundoktorica Petra Bokić.


Petra Bokić

Petra Bokić

Foto: Sandra Erak / HRT

Petra Bokić

Crveni nosovi u IZ

Crveni nosovi u IZ

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Imali smo još jednu lijepu predbožičnu priču. Naš transplantacijski program je jedan od najboljih u svijetu. Ove godine obavljeno je 96 transplantacija organa, a do kraja godine očekuju da će dostići i stotinu. U samo 15 dana u KBC-u Zagreb obavljeno je čak 9 transplantacija i spašeno devet života. Poslušajte tko se krije iza transplantacijskoga tima i što su sve postigli protekle godine.  

transplantacije KBC Zagreb

KBC Zagreb

KBC Zagreb

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici