Hrvatski radio

Prvi program

Ana Knežević: Malo je toga trebalo toliko poskupjeti

22.09.2022.

16:48

Autor: Miruna Kastratović/Marija Gerbec Njavro/Mislav Togonal

Emisija Dnevni ritam

Emisija Dnevni ritam

Foto: Miruna Kastratović / HRT

Koriste li trgovci inflatorni val kako bi podizali cijenu proizvodima koji su odavno u skladištima, govorilo se u Dnevnom ritmu o kojem su gostovali Ana Knežević predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača i Slobodan Školnik - iz HUP-ove udruge trgovine. Cijene prehrambenih namirnica od početka godine stalno rastu istaknula je Knežević, prvo je izgovor bio rast cijene energenata, pa onda rat u Ukrajini, no da se napravi analiza malo je toga trebalo toliko poskupjeti. Cijene u Hrvatskoj više su nego u svim europskim metropolama - ističe predsjednica potrošačke udruge.

Iako su svi ljuti na trgovce, Slobodan Školnik uvjerava kako u trgovini, gdje vlada velika konkurencija i borba za svakog kupca, ekstra profiti nisu mogući. Profitne stope u trgovini su male i kreću se od 1 do 3 posto, a iz tih malih profita, nastavlja Školnik, trgovci dalje moraju investirati. Knežević još pita.


- Ulje je u manje od godinu dana poskupjelo 100 posto - čime se to može opravdati?


Toliki rast cijena potrošačka udruga je prijavila Državnom inspektoratu, no dobili su odgovor kako se cijene u Hrvatskoj slobodno formiraju. No, ako se uzme da je ulje koje je danas na policama napravljeno od prošlogodišnje sirovine, nastavlja Knežević, svi faktori koji su se pojavili ove godine nisu mogli utjecati na toliki rast cijena. Zato Knežević sumnja u kartelsko udruživanje trgovaca jer, kaže, da nije tako, ne bi svi trgovci imali iste cijene. 


To je pojednostavljena slika tržišta uzvraća Školnik. U Hrvatskoj postoji desetak velikih trgovačkih lanaca koji se svakodnevno bore na nož za preživljavanje. Trgovci nisu jedini, dodaje, tu su i proizvođači i dobavljači - trgovci na cijenu utječu jedino putem marže. 


Prije dva tjedna vlada je ograničila cijene 9 osnovnih prehrambenih namirnica, a posljedica je da nedostaje mesa iz tog paketa, istaknula je Ana Knežević. Građani se žale da se više ne može kupiti cijelo pile, već da je presječeno na pola, jer takvo ne potpada pod reguliranu cijenu, a teško se može naći i ostaloga mesa vratine, svinjske lopatice i svinjskog mljevenog mesa. Školnik je izravan.


- Riječ je o glupoj mjeri, kao i ona Bandićeva o besplatnim školskim udžbenicima za svu djecu. Jer, zašto čovjek koji vozi luksuzni automobil treba moći kupiti jeftini šećer. Takva mjera je potpuno promašena, zaključio je i založio se za model koji će, kako bi se povećao standard građana,  primijeniti nova britanska premijerka - smanjenje poreza.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.