Hrvatski radio

Prvi program

Battle of Vukovar, Rain of Steel-videoigra prema istinitim događajima

20.09.2022.

13:48

Autor: Miruna Kastratović

Battle of Vukovar

Battle of Vukovar

Foto: Battle of Vukovar / -

Do kraja ove u multiplayer i u 2025. u single-player verziji, trebala bi biti gotova jedinstvena igra u svijetu videoigara Battle of Vukovar-Rain of Steel. Jedinstvena je po tome što su sve akcije napravljene prema istinitim događajima. Igra će biti napravljena u deset nivoa, bit će besplatna i igrat će se u prvom licu, ali kroz stvarne osobe koje će biti zorno prikazane. U emisiji Prva crta najavili smo skori izlazak demo verzije igre.

Gašper Mandir, iz tima volontera koji radi na igri zadužen za promociju, kaže kako je žele predstaviti svim mladima, u Hrvatskoj i izvan nje, kako bi imali uvida u to što se ustvari dogodilo u Vukovaru i Hrvatskoj. 


-Želimo reći da to nije samo videoigra u kojoj ćete puno pucati, nego ćete proći kroz pravu povijest i bitke koje su se događale. 


Sa prvom demo verzijom cilj im je pokrenuti crowdfunding kampanju kojom žele prikupiti novac za daljnji razvoj. Zato pozivaju sve da pogledaju društvene mreže i web stranicu Battle of Vukovar, a i tijekom testiranja demo verzije moći će se donirati neki novac za isprobavanje videoigre. Glavni developer Antonio Bačić kaže kako trenutno rade na mapi, prva multiplayer mapa će biti centrirana oko Vodotornja, rade se i animacije, jer dosad nisu imali dovoljno dobre animatore. Paralelno rade i drugi projekt, a to je virtualna šetnja Vodotornjem. 


- Bit će onakav kakav je bio prije rata, za vrijeme rata i sad nakon obnove. Taj će Vodotoranj biti i u igri Bitka za Vukovar. 


Prvu hrvatsku računalnu videoigru o Bitki za Vukovar započeo je razvijati tim volontera u Slavonskom Brodu, a vrlo brzo su im se priključili volonteri iz cijeloga svijeta i zajedno su osnovali udrugu “Cro game devs“. Vukovarski veteran, jedan od stručnih suradnika na igri Damir Plavšić kaže.


- Drugačije je kad se nešto radi volonterski, a drugačije u punom radnom vremenu i kad ste posvećeni samo tome. Ovako volonterski rad se možda odužio, ali pred nama je demo verzija i jedna multiplayer mapa koja će biti gotova do kraja godine. 

U studenom će ovi momci imati što pokazati i vjerujem da će ljudi bili zadovoljni kad vide što su dečki napravili.

Damir Plavšić, jedan od veterana koji sudjeluje u izradi videoigre

Igrač koji počne igrati igru Bitka za Vukovar, dobit će deset misija, odnosno deset zadataka i rješavajući te zadatke, on će zapravo prolaziti kroz bitku za Vukovar i puno će naučiti o tome kako se zapravo odvijala ta bitka.

Damir Plavšić

Veterani pišu priču, a mi developeri je pretvaramo u igru.

Antonio Bačić, glavni developer

Skupili smo dobar tim s kojim ćemo to dovesti na visoku razinu, kaže glavni developer Antonio Bačić.


- Išli smo na maksimalnu autentičnost, branitelji će nam pomoći oko razvoja stvarnih događaja, koje ćemo mi rekreirati u single-player misijama, a multiplayer će više ići na akciju i pucanje. Single-player će više biti vođen pričom da igrač iskusi kako je to stvarno bilo, rekreirat ćemo sve stvarne scene i događaje, mjesta, objekte, izgledat će onako kako je izgledalo u stvarnosti. 


Igrač koji krene igrati ovu igru Bitka za Vukovar dobit će deset misija, odnosno deset zadataka, objašnjava Damir Plavšić. 


- Prva misija bit će 24. kolovoz, kada je pokojni Luka Andrijanić oborio prva dva neprijateljska zrakoplova. Znači prva misija će biti probiti se do područja odakle možeš gađati zrakoplove i oboriti dva neprijateljska zrakoplova u određeno vrijeme i na određeni način. Kada prođete prvu misiju, dolazi druga, a to je uništavanje prvog neprijateljskog tenka u gradu Vukovaru, to se dogodilo dan kasnije 25. kolovoza, kada je zaustavljena kolona tenkova i spriječeno da se oni probiju u Borovo Naselje. Od misija, tu su Trpinjska cesta i uništavanje tenkova i druge, a rješavajući te misije čovjek će znati kako se odvijala Bitka za Vukovar. A to nam je cilj. 


Battle of Vukovar

Battle of Vukovar

Foto: - / -

Bitka za Vukovar tek je prva u serijalu. Kad ona bude gotova slijede bitke za obranu Dubrovnika, Gospića, Karlovca, Bljesak, Oluja i na kraju Vatrene kočije, akcija koja se nikada nije dogodila, ali će je probati interpretirati u smislu planiranja i ciljeva, kaže na kraju Damir Plavšić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prva crta

Emisija govori o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onima koji su se prilagodili poslijeratnom životu ali i onima koji to, iz različitih razloga, još nisu uspjeli. Urednica: Miruna Kastratović

Poslušajte u Slušaonici