Hrvatski radio

Prvi program

Bolesti štitnjače

03.06.2022.

15:26

Autor: Sandra Erak

dr.Tomislav  Novosel

dr.Tomislav Novosel

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

U povodu Svjetskoga dana štitnjače koji se obilježava 25.svibnja jedan od tema emisije Izaberi zdravlje bila je ta žlijezda. Štitnjača je mala endokrina žlijezda veličine oko pet centimetara koja svojim djelovanjem utječe na cijeli organizam. Smještena je s prednje strane vrata, a oblikom, zbog svoja dva režnja spojena u sredini, nalikuje leptiru. Štitna žlijezda sintetizira hormone trijodtironin i tiroksin, koji su nužni za pravilno funkcioniranje svih tkiva i organa, otpušta ih u krvotok te na taj način regulira sveukupni metabolizam.

Proizvodnju hormona tiroksina i trijodtironina regulira hormon hipofize tireotropin (TSH). Ako štitnjača iz nekog razloga smanji izlučivanje trijodtironina i tiroksina, hipofiza proizvodi veću količinu TSH nastojeći stimulirati štitnjaču na pojačan rad. Ako štitnjača to ne može učiniti, razina TSH sve više raste, što može dovesti do gušavosti (povećanja štitnjače). Dva najčešća poremećaja funkcije štitnjače su hipertireoza (pojačana aktivnost štitnjače) i hipotireoza (smanjena aktivnost štitnjače). Simptomi bolesti štitnjače variraju od osobe do osobe i nerijetko se pogrešno povezuju sa stanjima kao što su trudnoća, menopauza ili depresija. 


O bolestima štitnjače razgovarali smo s voditeljem Odjela za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata Kliničke bolnice Dubrava dr. Tomislavom Novoselom i našim vrhunskim internistom, endokrinologom dr. Marijom Škugorom iz Cleveland Clinic. Klinička bolnica Dubrava jedinstvena je u Hrvatskoj po multidisciplinarnom timu za liječenje bolesti štitnjače rekao nam je dr. Novosel i objasnio zahtjevnost operativnoga zahvata na štitnjači te novu inovativnu metodu minimalno invazivne operacija štitnjače koju je uveo u Kliničkoj bolnici Dubrava.

Tomislav Novosel

dr. Tomislav Novosel

dr. Tomislav Novosel

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

O najnovijim trendovima u liječenju bolesti štitnjače izvijestio nas je dr. Mario Škugor koji radi u Cleveland Clinic. Posebice je izdvojio promjene u odnosu prema operacijama pojedinih karcinoma štitnjače. 

Mario Škugor

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici