Hrvatski radio

Prvi program

Borba protiv koronavirusa i raka

09.02.2022.

12:17

Autor: Sandra Erak

Predsjednica saborskoga Odbora za zdravstvo Renata Sabljar-Dračevac, predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan

Predsjednica saborskoga Odbora za zdravstvo Renata Sabljar-Dračevac, predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan

Foto: privatna arhiva, Hrvatski radio / HRT

Umire se i od drugih bolesti, ne samo od Covida. Čak 41 osoba svaki dan umire od raka. O onkološkoj skrbi govorili smo u emisiji Izaberi zdravlje.

U povodu Svjetskoga dana borbe protiv raka analizirali smo kako je pandemija utjecala na pružanje onkološke skrbi. U Hrvatskoj svake godine oko 13 i pol tisuća onkoloških bolesnika izgubi bitku za život, a oboli ih oko 25 i pol tisuća. 


Podaci kažu da 100 milijuna Europljana nije otišlo na preventivne preglede od početka pandemije. 


Svjetski dan borbe protiv raka udružio je struku i udruge u apelu da je vrijeme da se odlučnije riješe problemi u pružanju onkološke skrbi. Jedan od koraka je početak provedbe Nacionalnoga strateškog okvira protiv raka- istaknuto je na saborskome odboru za zdravstvo i postavio pitanje - na što se čeka?


Bolesnici s rakom nemaju vremena čekati završetak pandemije jednog dana. 


Zgražamo se nad brojkama umrlih od korone, no od raka svaki dan umre 41 Hrvat. Kako smo naučili umirati od raka? Ne smijemo dopustiti da znamo da umiru od raka … da umiru i stari i mladi, srednji, svakakvi...

prof. Eduard Vrdoljak predsjednik Hrvatskog onkološkog društva

Postoji li opasnost od nestašice lijekova ili poteškoća u opskrbi?


Proteklih dana upozoravalo se na nestašicu cjepiva potrebnoga prijevremeno rođenoj djeci Palčićima, ali i na nedostatak intravenskog imunoglobulina. Koliko je korona pandemija utjecala na opskrbu lijekovima i njihovu isporuku? Gost emisije predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan koji je istaknuo da se ne treba bojati nestašice, ali ni da cijene lijekova ne bi trebale poskupjeti.


Mihael Furjan u emisiji Izaberi zdravlje

Mihael Furjan u emisiji Izaberi zdravlje

Foto: Sandra Erak / HR

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici